niedziela, 5 grudnia 2010

Mikołajkowe bezowe ciasteczka





Za oknem już zima i cudownie biało a jutro Mikołajki!
Z tej okazji postanowiłam upiec ciasteczka :-) I chyba ten przedświąteczny klimat sprawił, że trochę zaszalałam.
Otóż tradycyjny przepis na bezy wzbogaciłam dodatkami w postaci mielonych orzechów, kawałeczków czekolady, wafelków i herbatników.  
Muszę przyznać, że całość wyszła puszniutko i bardzo słodko. 
Naprawdę wspaniałe są te ciasteczka :-)





Składniki na około 50 szt.:
  • 5 białek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 50 g mąki
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g mlecznej czekolady (1 tabliczka)
  • 2 duże wafelki "Grześki" o smaku toffi (każdy o wadze 45g)
  • 100 g ciasteczek typu "Be be"

Przygotowanie:
Czekoladę i wafelki drobno posiekać a ciasteczka pokruszyć.
Białka z cukrem ubić na sztywno. Delikatnie połączyć (najlepiej przy pomocy dużej drewnianej łyżki) z mąką, zmielonymi orzechami i kawałeczkami czekolady, wafelków oraz herbatników.
Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem.
Z masy dużą łyżką formować ciasteczka i wykładać na blaszkę.
Piec około 30 min w 170 st.C. Wystudzić.





P.S. Ja ciasteczka dodatkowo polałam polewą czekoladową.


Smacznego i wesołych Mikołajek!! :-)


4 komentarze:

  1. Fajne, lekkie ciasteczka. I jakie piękne pudełko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jak pięknie się prezentują w tym pudełeczku. Muszą być faktycznie pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście ciasteczka są lekkie jak piórko a pudełeczko wypatrzyłam na wyprzedaży :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka pierwsza klasa! Właśnie skończyłam je jeść :)

    OdpowiedzUsuń