wtorek, 28 grudnia 2010

Seromak czyli sernik z makiem


Kolejny niezwyczajny serniczek. Tym razem znakomity duet świątecznych smaków -  idealne połączenie sernika i makowca. Ciasto jest bardzo aromatyczne, ciężkie, wilgotne i nafaszerowane ulubionymi bakaliami. Prezentuje się naprawdę wspaniale - czarna warstwa wyśmienitej masy makowej pokryta śnieżno białym, puszystym serniczkiem - elegancja Francja...
 A smak...  niepowtarzalnie świąteczny :)




Składniki na spód:
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g masła
  • 1 żółtko

Składniki na masę makową:
  • 4 szkl. maku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szkl. płatków migdałowych
  • 100 g rodzynek 
  • 100 g orzechów włoskich
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • olejek waniliowy (lub inny ulubiony: migdałowy, rumowy, śmietankowy) 

Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g masła
  • 5 jaj
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej




Przygotowanie:

Zaczynamy od masy makowej:
Mak sparzyć w mleku, osączyć i dwukrotnie zmielić.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem a orzechy grubo posiekać.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, zmielony mak, rodzynki, orzechy, płatki migdałowe, aromat i wymieszać.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową.

Kruchy spód:
Wszystkie składniki szybko ale dokładnie zagnieść, owinąć folią spożywczą i na czas przygotowywania masy serowej włożyć do zamrażarki.

Masa serowa:
Cukier utrzeć z żółtkami do białości. Nadal ucierając dodawać partiami masło, następnie twaróg oraz mąkę.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.

Teraz wyciągamy wcześniej przygotowane ciasto z zamrażarki
i wylepiamy nim spód brytfanki.
Na spód wyłożyć masę makową a na nią masę serową.
Piec około 1 godziny w 175 st.C.

Gotowy serniczek polać polewą czekoladową, lukrem, posypać orzeszkami, bakaliami...  jak kto woli :-)

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz