sobota, 18 kwietnia 2015

Sernik Banoffee

 
 
Cudowne połączenie dwóch pysznych ciast: mojego ukochanego czyli sernika i rewelacyjnej Tarty Banoffee. Kruchy spód, niesamowicie kremowy sernik, banany, kajmak, bita śmietana i wiórki czekoladowe - to prawdziwa poezja smaku - nic dodać nic ująć. Do tego wypieku chyba naprawdę nie muszę nikogo namawiać :)
 
 
Składniki na spód:
  • 300 g ciastek pełnoziarnistych
  • 100 g masła, roztopionego
 Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu zmielonego twarogu
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36%
  • 1 szklanka cukru
  • 5 dużych jaj
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej  (400 g)
Dodatkowo:
  • 5 dojrzałych bananów (pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały)
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady (50 g)
Przygotowanie:
 
Ciasteczkowy spód:
 Ciasteczka pokruszyć lub zmiksować blenderem na drobny piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać.
Dno prostokątnej formy o wymiarach 22 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać masę ciasteczkową, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Naczas przygotowywania masy serowej schłodzić w lodówce.
 
Masa kajmakowo-serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Twaróg dokładnie zmiksować wraz z cukrem.
Dodawać kolejno jajka, za każdym razem krótko miksując - tylko do połączenia się składników.
Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, szybko zmiksować. 
Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać 1/2 masy kajmakowej z puszki (pozostałą część odłożyć), zmiksować do połączenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170ºC.
Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać masę serowo-kajmakową i wyrównać.
Włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec około 30 minut.
Po tym czasie formę delikatnie wyjąć z pierkarnika i na górę ostrożnie wyłożyć białą masę serową (najlepiej łyżka po łyżce), wyrównać.
Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 150ºC.
Po upieczeniu, lekko uchylić piekarnik i pozostawić do wystygnięcia.
Po wystudzeniu sernik wyjąć i schłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce.
 
Sernik wyjąć z lodówki. Wierzch posmarować pozostałą masą kajmakową.
Następnie ciasno poukładać plasterki bananów.
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając przesiany cukier puder.
Ubitą śmietankę wyłożyć na banany i obficie oprószyć starkowaną na tarce o grubych oczkach mleczną czekoladą.
 
 
Smacznego!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz