Cudowne połączenie dwóch pysznych ciast: mojego ukochanego czyli sernika i rewelacyjnej Tarty Banoffee. Kruchy spód, niesamowicie kremowy sernik, banany, kajmak, bita śmietana i wiórki czekoladowe - to prawdziwa poezja smaku - nic dodać nic ująć. Do tego wypieku chyba naprawdę nie muszę nikogo namawiać :)
Składniki na spód:
- 300 g ciastek pełnoziarnistych
- 100 g masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu zmielonego twarogu
- 1 szklanka śmietanki kremówki 36%
- 1 szklanka cukru
- 5 dużych jaj
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej (400 g)
Dodatkowo:
- 5 dojrzałych bananów (pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały)
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady (50 g)
Przygotowanie:
Ciasteczkowy spód:
Ciasteczka pokruszyć lub zmiksować blenderem na drobny piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać.
Dno prostokątnej formy o wymiarach 22 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać masę ciasteczkową, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Naczas przygotowywania masy serowej schłodzić w lodówce.
Masa kajmakowo-serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg dokładnie zmiksować wraz z cukrem.
Dodawać kolejno jajka, za każdym razem krótko miksując - tylko do połączenia się składników.
Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, szybko zmiksować.
Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać 1/2 masy kajmakowej z puszki (pozostałą część odłożyć), zmiksować do połączenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170ºC.
Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać masę serowo-kajmakową i wyrównać.
Włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec około 30 minut.
Po tym czasie formę delikatnie wyjąć z pierkarnika i na górę ostrożnie wyłożyć białą masę serową (najlepiej łyżka po łyżce), wyrównać.
Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 150ºC.
Po upieczeniu, lekko uchylić piekarnik i pozostawić do wystygnięcia.
Po wystudzeniu sernik wyjąć i schłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce.
Sernik wyjąć z lodówki. Wierzch posmarować pozostałą masą kajmakową.
Następnie ciasno poukładać plasterki bananów.
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając przesiany cukier puder.
Ubitą śmietankę wyłożyć na banany i obficie oprószyć starkowaną na tarce o grubych oczkach mleczną czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz