niedziela, 25 marca 2012

3 Bit orzechowy


Mmmm... pyszności nad pysznościami! 
Zainspirowana nowym - orzechowym smakiem batonika 3-bit, stworzyłam jego "ciastową" wersję. Wszyscy pewnie znają i uwielbiają tradycyjną wersje 3 bita, ale będę nieskromna i śmiało oświadczam, że orzechowa to mistrzostwo!! Głównym winowajcą boskiego smaku  ciasta jest kajmak o smaku orzechów laskowych oraz pyszny krem orzechowy i kakaowe ciasteczka... No coś wspaniałego! Mój Robert nazwał je wyciskaczem łez - ciasto jest tak pyszne, kremowe i rozkosznie rozpływające się w ustach, że po pierwszym kęsie łezka w oku murowana :) 




Składniki:
  • herbatniki typu petit
  • opakowanie ciasteczek kakaowych (nie w czekoladzie) - ja użyłam okrągłych kakaowych ciasteczek firmy "Solidarność"
  • puszka masy kajmakowej o smaku orzechów laskowych
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej

Składniki na krem orzechowy:
  • 1 czubata szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 żółtka

Składniki na masę śmietanową:
  • 300 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 czubata łyżka cukru pudru



Przygotowanie:

Krem orzechowy:
Szklankę mleka zagotować, dodać zmielone orzechy włoskie i parzyć 1-2 min. na małym ogniu. Orzechy powinny całkowicie wchłonąć mleko. Masę ostudzić. 
Masło utrzeć na puszysto, ucierając dodać szklankę cukru pudru, a następnie żółtka i dalej ucierać. Na koniec dodać wystudzoną masę orzechową i całość dokładnie zmiksować.

Krem śmietanowy:
Śmietanę kremówkę dobrze schłodzić w lodówce, a następnie ubić mikserem na sztywno razem z cukrem pudrem.

Przełożenie:
Spód brytfanki o tradycyjnych wymiarach wyłożyć herbatnikami, na herbatniki wyłożyć masę orzechową, która przykryć ciasteczkami kakaowymi. Na ciasteczka wyłożyć masę kajmakową o smaku orzechów laskowych, następnie herbatniki i bitą śmietanę na którą starkować czekoladę.

Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą dobę. 



Smacznego!!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz