niedziela, 27 marca 2011

Waniliowa tarta z kremem i bezą





Fantastyczna tarta na kruchym spodzie z pysznym waniliowym budyniem, warstewką dżemu malinowego i delikatną, waniliową bezą. Wspaniałe, lekkie i bardzo waniliowe ciasto które zachwyci każde podniebienie. Nie za słodkie, niesamowicie kremowe z pyszniutką bezą - połączenie rewelacyjne :)  Ciasto idealne na niedzielny deser i każdą inną okazję.  Aaaa i oczywiście nieskomplikowane w przygotowaniu.  Polecam!


Składniki na kruchy spód:
  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła (pokroić na kawałki)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko (białko zachować do bezy)

Składniki na masę budyniową:
  • 1 duży budyń waniliowy (na 1 litr mleka)
  • 3 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 żółtka (białka zachować do bezy)
  • 50 g masła

Składniki na bezę:
  • 4 białka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
  • dżem malinowy




Przygotowanie:

Kruchy spód:
Wszystkie składniki szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią i wstawić na pół godziny do lodówki. 
Brytfankę o wymiarach 18 cm x 25 cm  lub tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem, posypać kaszką manną, wylepić schłodzonym ciastem i ponakłówać widelcem (zapobiegnie to uwypuklaniu się ciasta).
Podpiec w temp. 180 st.C przez około 20 minut.  Po tym czasie ciasto wyjąć, odstawić do wystudzenia a następnie posmarować dżemem malinowym.

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. 
W pozostałej zimnej szklance mleka rozpuścić budyń, dodać żółtka, dokładnie wymieszać i wlać na gotujące się mleko. Całość gotować do zgęstnienia. Garnek zdjąć z ognia, dodać pokrojone w kosteczkę masło i mieszać do jego rozpuszczenia. 
Ciepłą masę wylać na podpieczony, ostudzony i posmarowany dżemem spód tarty.

Beza:
Białka ubić na sztywno. Partiami dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Gotowa beza powinna być bardzo sztywna i błyszcząca.  Na koniec delikatnie wmieszać dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Bezę wyłożyć na krem waniliowy.

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 20 min. Beza powinna być delikatnie zezłocona. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto do ostygnięcia.




Smacznego!


1 komentarz:

  1. Ta tarta jest wspaniała! Ależ musi niebiański smakować!
    Zachwycam się i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń