sobota, 5 marca 2011

Sernik ze snickersami





Genialny serniczek znaleziony na blogu u Dorotki ale odrobinę przeze mnie zmodyfikowany. Jest naprawdę wspaniały, a mimo to prosty w przygotowaniu. W zasadzie jest to przepis na tradycyjny sernik, tyle że z dodatkiem posiekanych batoników snickers i  pysznej masy kajmakowej. Rewelacja!! 
Serniczek jest kremowy i bardzo delikatny, a w smaku rzeczywiscie mocno snickersowy i słodziusieńki. Ale my lubimy takie :) A dla miłośników mniej słodkich serników polecam po prostu ograniczyć ilość batoników do 3 lub 4.


Składniki na spód:
  • 200 g herbatników typu Petit
  • 100 g masła

Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu (ja użyłam "wiaderkowego")
  • 6 jaj (osobno białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 budynie waniliowe
  • aromat waniliowy
  • 5 batonów snickersów - pokrojonych na drobne kawałki

Składniki na wierzch:
  • 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej (około 200g)
  • 2 batony snickers - drobno pokrojone




Przygotowanie:

Spód:
Herbatniki zmielić blenderem lub dokładnie pokruszyć (najlepiej przy pomocy wałka) i połączyć z roztopionym masłem. Masą ciasteczkową wylepić spód brytfanki i na czas przygotowania masy serowej wstawić do lodówki.

Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Następnie partiami dodawać zmielony twaróg, śmietanę, aromat waniliowy oraz budyń. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serowa. Na koniec dodać pokrojone batony snickers (ja pokroiłam je w półplasterki) i delikatnie wmieszać w masę serową.
Całość przelać na ciasteczkowy spód.
Piec około 50 - 60 minut w 180 St.C. Po tym czasie zostawić sernik do całkowitego ostygnięcia.




Wierzch  zimnego sernika polać masą kajmakową i posypać pokrojonymi w półplasterki snickersami.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Życzę smacznego! :-)


1 komentarz:

  1. Z nieba mi spadasz, bo szukam ostatnio przepisu na fajny sernik :) ten jest bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń