niedziela, 20 lutego 2011

Stefanka czekoladowa





Wspaniałe i zadziwiające deserowe ciasto bez pieczenia. Prościusieńkie w przygotowaniu - jego receptura opiera się praktycznie na ugotowaniu kaszki mannej - którą uwielbiam. Ciasto jest naprawdę genialne... delikatne, lekkie, pysznie czekoladowe i lubiane zwłaszcza przez dzieci. Ja szczerze zachęcam do wypróbowania tego smacznego przepisu, a w zanadrzu już szykuje wersje z jabłkami:)




Składniki na masę stefankową:
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszki mannej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 kostki masła

Składniki na polewę czekoladową:
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka kakao

Dodatkowo:
  • około 5 paczek herbatników typu petit
  • 3 łyżki wiórek kokosowych




Przygotowanie:

Formę o tradycyjnych wymiarach  wyłożyć herbatnikami.

Mleko, masło, cukier, cukier waniliowy oraz kakao zagotować. 
Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszkę manną, cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia.
Jeszcze gorącą masę wylać na herbatniki i dokładnie rozsmarować.
Wierzch przykryć kolejną warstwą herbatników - lekko je dociskając.

Polewa czekoladowa:
Wszystkie składniki na polewę zagotować w rondelku do zgęstnienia. Gotową polewą polewamy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Ciasto odkładamy w chłodne miejsce aby ostygło, a następnie do lodówki - najlepiej na całą noc aby dobrze stężało.




Smacznego! 



6 komentarzy:

  1. jak bez pieczenia.. to ja bardzo chętnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wygląda! Chyba się na niego skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Patrzę na zdjęcie i aż trudno mi uwierzyć, że nie trzeba piec tego ciasta. Spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pyszna stefanka, szybka w wykonaniu, niedroga, a wszystkim bardzo smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja robie bez kakao i jest jeszcze lepsze

    OdpowiedzUsuń