poniedziałek, 7 lutego 2011

Pieczone pierożki ze słodkim nadzieniem twarożkowym





Słodkie pierożki zainspirowane programem "Kulinarna Grecja". Postanowiłam wypróbować przepis, co nieco go modyfikując wg własnego smaku :) Pierożki są słodziutkie, bardzo delikatne, kruche a w środku pysznie kremowo - twarożkowo - waniliowe z delikatną nutką cynamonową. Oczywiście nie omieszkam podkreślić, że są naprawdę proste w wykonaniu. Piekłam je razem z moim Robertem i wyprodukowanie około 50 sztuk zajęło nam jakieś 30 min. Jak dla mnie przepis szybki, sprawny i smaczny oczywiście :)


Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju

Składniki na farsz:
  • 500g tłustego słodkiego twarożku (2 kostki)
  • 3 łyżki śmietany
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szczypty cynamonu (można pominąć jeśli ktoś nie przepada za cynamonem)




Przygotowanie:

Farsz:
Ser zmielić, połączyć ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Całość dokładnie wymieszać. Nadzienie powinno być wilgotne i kremowe.
Jeżeli masa będzie zbyt sucha dodać więcej śmietany.

Ciasto:
Składniki na ciasto dobrze zagnieść. Ciasto powinno być jędrne i bardzo elastyczne. Dla ułatwienia wałkowania ciasto można podzielić na pół. Każdą część cieniutko rozwałkować wałkiem i przy pomocy szklanki wykrawać kółeczka.

Małą łyżeczką na każde kółko nakładać farsz i zlepiać końce - my robiliśmy to przy pomocy widelczyka (tak jest chyba najłatwiej).

Pierożki piec w piekarniku nagrzanym do 180 St.C przez około       30 min.
Gotowe pierożki posypać cukrem pudrem.




Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. to nadzienie.. słodkie i uwielbiane.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wyglądają! I jak muszą smakować!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń