wtorek, 25 maja 2010

Blok czekoladowy


Jestem uzależniona od dwóch rzeczy: czekolady - ale tej mlecznej i mleka w proszku, a ten przepis łączy w sobie właśnie te dwa najwspanialsze na świecie uzależnienia.
Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam blok czekoladowy!! Jest ekstremalnie pyszny, delikatny i po prostu rozpływa się w ustach... 
A co ja wam będe mówić, sami spróbujcie :-)


Składniki:
  • 200 g masła śmietankowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duży cukier waniliowy (32 g)
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml zimnej wody
  • 400 g pełnego mleka w proszku
  • 1 szklanka pokruszonych herbatników
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki daktyli


Przygotowanie:
Masło, cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao rozpuścić w rondelku. Mieszać, aż składniki ładnie się połączą. Zestawić garnek z ognia (poczekać pół minutki aż masa przestanie "bąbelkować") i partiami wsypać mleko w proszku. Całość dokładnie wymieszać. Uwaga masa szybko gęstnieje! Teraz szybciutko dodać pokruszone herbatniki oraz bakalie i energicznie wmieszać je w masę.
Wszystko przekładamy do keksówki wyłożonej folia spożywczą bądź papierem do pieczenia, masę dokładnie ubijamy i przykrywamy folią. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.

P.S. Nie ukrywam, że jeszcze ciepła masa smakuje mi najbardziej. A w połączeniu z lodami waniliowymi... mmm.... prawdziwa rozkosz.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz