sobota, 26 grudnia 2015

Truflowy sernik z nutellą i orzeszkami ziemnymi

 
 
Taki sobie serniczek wymyśliłam w te Święta :) Miało być czekoladowo, ciasteczkowo i truflowo, a dla przełamania słodkości - orzeszki ziemne. Sernik wyszedł rewelacyjny, pysznie kremowy, mocno czekoladowy i cudnie słodki z nutką lekko osolonych orzeszków..
P.s. nie używałam solonych orzeszków, bo są zbyt słone - wolałam posolić je wedle własnego smaku.


Składniki na spód:
  • 12 ciastek z czekoladowym nadzieniem typu HIT
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych - niesolonych
  • szczypta soli
  • 150 g masła
Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu - może być "wiaderkowy"
  • 5 jaj
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 12 cukierków "trufla czekoladowa"
  • 175 g nutelli - 1/2 słoiczka o poj. 350 g
Składniki na wierzch:
  • 175 g nutelli
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
  • szczypta soli


Przygotowanie:

Ciasteczkowy spód:
Ciasteczka zmielić blenderem, orzeszki ziemne grubo posiekać i dokładnie wymieszać z rozpuszczonym, ciepłym masłem dodając szczyptę soli.
Całość powinna mieć wygląd mokrego piasku. 
Dno prostokątnej formy wysmarować masłem.
Na spód formy wysypać ciasteczkową masę i wyrównać dokładnie dociskając.
Na czas przygotowywania masy serowej wstawić do lodówki.

 
Masa serowa:
Trufle pokroić w plasterki (jeden cukierek na ok. 6-7 plastrów)
Twaróg dokładnie zmiksować z cukrem oraz proszkiem budyniowym.
Następnie dodać kremówkę i nutellę, zmiksować. 
Dodać całe jajka (nie oddzielamy białek od żółtek) i zmiksować tylko do połączenia się składników. Ważne jest, aby po dodaniu jajek nie ubijać masy za długo, aby jej zbyt nie napowietrzyć.
Na koniec dodać pokrojone cukierki, wymieszać łyżką i gotowa masę wylać na ciasteczkowy spód.

Sernik pieczemy w temp. 170 st.C. przez około 60-70 minut do czasu, aż góra będzie ścięta i sztywna. Uwaga środek sernika będzie dość wilgotny albowiem jest to typ mokrego sernika. Po upieczeniu odstawiamy sernik do ostygnięcia.

Wierzch:
Wierzch sernika posmarować nutellą i posypać drobno posiekanymi orzeszkami. Całość lekko oprószyć solą.


Smacznego!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz