sobota, 25 stycznia 2014

Tort Malakoff



Pyszny, niesamowicie lekki austriacki torcik migdałowy, bez pieczenia!  W smaku bajeczny i bardzo delikatny. Torcik składa się z warstw biszkoptów nasączonych alkoholem (wino + rum), przełożonych rozkoszną waniliową masą budyniową, warstwą kwaskowatego dżemu porzeczkowego. Do tego chrupiące płatki migdałowe i herbatniki, a całość otulona bitą śmietaną. Niesamowicie wspaniała uczta dla podniebienia!

A torcik upichcony z okazji 60-tych urodzin mojego taty! Tato 100 lat, dużo zdrówka i wszystkiego co najcudowniejsze i najwspanialsze!!! :)


 Składniki:
  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 1/2 opakowania okrągłych herbatników holenderskich

Składnik na poncz:
  • 1/2 szkl. białego słodkiego wina
  • 50 ml rumu
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na krem maślano-budyniowy:
  • 3 szkl. mleka
  • 2 budynie waniliowe (polecam Delecty z prawdziwą wanilią)
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła

Dodatkowo:
  • dżem porzeczkowy
  • 150 g płatków migdałowych
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  •  2 łyżki cukru pudru


 Przygotowanie:

Krem budyniowy:
Dwie szklanki mleka wraz z cukrem zagotować. W pozostałej szklance rozrobić proszek budyniowy i wlać na gotujące się mleko. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż do zgęstnienia (masa będzie bardzo gęsta). Powstały budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia.
Miękkie masło zmiksować na puszysto i partiami dodawać ostudzony budyń.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Odstawić do ostudzenia.
Składniki na poncz wymieszać.


 Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć połową podłużnych biszkoptów i nasączyć połową przygotowanego ponczu.
Biszkopty posmarować cienką warstwą dżemu porzeczkowego (dla ułatwienia dżem można delikatnie podgrzać w mikrofalówce). 
Na dżem wyłożyć połowę masy budyniowej i posypać 1/3 uprażonych płatków migdałowych.
Teraz kolejna warstwa biszkoptów, które nasączamy ponczem, na to dżem, reszta masy budyniowej na którą wykładamy herbatniki holenderskie i znowu cieniutka warstwa dżemu.

Tort wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aby masa stwardniała. Po tym czasie tort wyciągamy z lodówki, zdejmujemy obręcz tortownicy i wierzch oraz boki smarujemy ubitą śmietaną kremówką (kremówkę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru). Całość oprószamy pozostałymi płatkami migdałowymi.

Ja dodatkwo torcik ozdobiłam truskawkami. Włala! ;)


Smacznego :) 

1 komentarz:

  1. Ile Ty masz cierpliwosci! Jak to pysznie wyglada! Jej zrobilam sie glodna! :D

    OdpowiedzUsuń