niedziela, 2 grudnia 2012

Domowe wafle z masą czekoladową







     O Matko... jakież one pyszne! Dlaczego ja zupełnie zapomniałam o domowych waflach?? Przecież to smak błogiego dzieciństwa, cudownie beztroskich chwil, wspomnienie niedzielnych, rodzinnych spotkań... u babci zawsze były wafelki i pyszna kawa - co prawda za mała byłam żeby ją pić, ale zawsze choć troszeczkę podpijałam ją mamie :) Za to wafelki były oblegane na całego.
Dzisiaj prezentuje nasz rodzinny przepis na wafle z masą czekoladową na mleku w proszku i tego przepisu nie śmiem zmieniać, bo to nasza tradycja. I tradycyjnie przepis prosty, szybki i przyjemny:) 


Składniki:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 170 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • aromat waniliowy
  • opakowanie wafli 





Przygotowanie:

Masło, mleko, cukier, kakao i wanilię podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Gotujemy do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia, wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy do momentu, aż masa będzie gładka i jednolita. Ciepłą masą przekładamy wafle - składając je jak tort jeden na drugim. Ostatnią, górną warstwę zostawiamy nieposmarowaną.
Gotowy wafel zawijamy w papier śniadaniowy i przyciskamy czymś ciężkim (babcia z mamą zawsze używały grubej deski do krojenia na którą kładły stos garnków) i zostawiamy najlepiej na 24 godziny aby wafel zmiękł i nabrał smaku.





Smacznego !!!



3 komentarze:

  1. Czy podana ilość wystarczy na jeden wafel? Jeśli chciałabym zrobić dwa, powinnam podwoić w takim razie ilość składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podana ilość wystarcza na całe jedno opakowanie wafli. jeśli chcesz zrobić z dwóch opakowań - musisz podwoić porcję. pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. Oj takiego wafelka z masą czekoladową to ja bym chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń