środa, 18 stycznia 2012

Pavlova z gruszkami





Wspaniały, niezwykle pyszny i niezwykle prosty deser. Delikatnie chrupiąca, karmelowa beza z mięciutkim wnętrzem uwieńczona cudowną bitą śmietaną i smugami polewy czekoladowo - gruszkowej... połączenie idealne! Deser dodatkowo wzbogacony kawałeczkami gruszek mmm... naprawdę smakowita kompozycja :) Aż chce się powiedzieć - Pavlova królową wypieków! A przepis dostałam od siostry, która w ostatnim czasie zakochana jest w Pavlovej :))


Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

Dodatkowo:  
  • 300 ml śmietany kremówki
  • gruszki z kompotu bądź z puszki, pokrojone w półplasterki  - ilość wedle uznania

Polewa czekoladowa:
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 - 4 łyżki zalewy z gruszek



Przygotowanie:

Beza:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i nadal ubijać do czasu całkowitego rozpuszczenia się cukru - bez powinna zacząć  "błyszczeć".  
Na koniec dodać łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu, całość ubić. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy 25 cm. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i natychmiast przykręcić temperaturę do 150 st.C. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.

Wystudzoną bezę przełożyć na paterę dnem do góry.
Na bezę wyłożyć pokrojone w półplasterki gruszki.
Kremówkę ubić i wyłożyć na gruszki.

Polewa czekoladowa:
1/2 tabliczki czekolady roztopić w rondelku z 3 łyżkami soku z gruszek, zostawiamy do ostygnięcia i delikatnie polewamy ubitą kremówkę. Pamiętajmy aby polewa nie była zbyt gorąca, albowiem rozpuści ubitą śmietanę.


UWAGA: ubitą kremówkę wykładamy na bezę min. 1 godzinę przed podaniem, ponieważ po dłuższym czasie śmietana rozpuszcza bezę.




SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz