sobota, 21 maja 2011

Karmelowy sernik bez sera





To taki kombinowany serniczek na bazie gęstego jogurtu bałkańskiego. A cała reszta składników to poprostu resztki w lodówce, które trzeba było jakoś słodko zagospodarować :) Kajmak, herbatniki, masło i jajka... ot! cała filozofia tego serniczka. Łatwiej i szybciej się nie da.  A w smaku... fajnie kremowy, karmelowy i uzależniający :)


Składniki:
  • 500 g gęstego jogurtu bałkańskiego
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 puszki gotowej masy krówkowej
  • 5 jaj
  • 1 łyżka cukru
  • paczka herbatników typu "petit"




Przygotowanie:
Masło utrzeć mikserem na puszysto. Cały czas miksując dodawać kolejno masę krówkową, żółtka jaj i jogurt bałkański. Całość dokładnie zmiksować. 
Białka ubić na sztywno z łyżką cukru (dodatek cukru spowoduje, że białka będą bardzo sztywne) i dodać do masy serowo-krówkowej. Całość wymieszać przy pomocy szpatułki. Masa będzie dość rzadka.
Brytfankę o wymiarach  18cm x 25cm wysmarować masłem, ale odrobinę grubiej niż zazwyczaj i wyłożyć herbatnikami - chodzi o to, żeby herbatniki przykleiły się do spodu blaszki - w przeciwnym razie, po wlaniu masy herbatniki wypłyną do góry. Ale nawet jeśli tak się stanie (a mi się przydarzyło) to się tym nie przejmować :)
Na herbatniki delikatnie wylać masę serowo - krówkową. 
Piec w temp. 170 st.C przez około 30-40min.




Wierzch ciasta polałam gęstą śmietaną 18% wymieszaną z cukrem pudrem.

Smacznego!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz