niedziela, 31 października 2010

Miodownik z masą serową





Wspaniała wersja miodownika, a jadłam już ich wiele... z masą budyniową, z kajmakiem, z kremem z kaszki manny a nawet z kremem karpatkowym. Ta wersja jest niewiarygodnie smaczna. Dla mnie olśnienie! 
Samo ciasto jest niezwykle aromatyczne i ma posmak nie tylko miodu ale i karmelu (zresztą bazą ciasta jest właśnie karmel). Natomiast krem - i tu niespodzianka - to masa serowa przygotowana w podobny sposób jak na sernik gotowany. 
Całość smacznie wykończona polewą toffi - czekoladową.
Naprawdę zachęcam do wypróbowania tej wersji miodownika bo jest grzechu warte! 
Aż chce się powiedzieć MIODZIO :)


Składniki na ciasto:
  • 50 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1 szkl. cukru
  • 2 jaja
  • 3 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka sody

Składniki na krem serowy:
  • 700 g twarogu
  • 100 g masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego
  • 1 jajko

Składniki na polewę:
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczki kakao




Przygotowanie:

Ciasto miodowe:
W rondelku roztopić margarynę, miód i cukier. Całość chwilę gotować aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji toffi. Lekko przestudzić, dodać jajka, mąkę, sodę i wszystko dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich wylepić spód blaszki, wysmarowanej masłem i piec 15-20 min w 180 st.C. Ostudzić. Uwaga ciasto po upieczeniu jest bardzo miękkie ale po chwili robi się dość twarde.

Krem serowy:
Twaróg zmielić. Masło, cukier puder i cukier waniliowy rozpuścić w rondelku, dodać twaróg, jajko i budyń. Całość gotować na małym ogniu około 10 min. cały czas mieszając. Gotowa masa powinna mieć jednolitą konsystencję. 
Jeszcze ciepłą masą przekładamy zimne blaty miodowe.

Polewa toffi - czekoladowa:
Cukier z masłem rozpuścić z rondelku, chwilę gotować do uzyskania konsystencji toffi. Następnie dodać kakao, łyżkę mleka i jeszcze chwilę gotować do czasu pojawienia się "bąbli". Ciepłą polewą polać wierzch ciasta.






WAŻNE!
* Blaty do ciasta można upiec nawet kilka dni wcześniej.
** Gotowe ciasto (przełożone kremem) należy zostawić na dwa dni aby zmiękło.

Smacznego!

niedziela, 24 października 2010

Kostka alpejska


Jedno z moim ulubionych ciast. Obłędnie pyszne, obłędnie słodkie, obłędnie kajmakowe i uzależniające :)  
Wspaniale kakaowe ciasto przełożone niesamowitą kajmakowo - śmietanową masą z kawałeczkami chrupiącej bezy, wykończone polewą - oczywiście kajmakową. 
Ciasto prezentuje się bardzo elegancko więc z powodzeniem nadaje się na specjalne okazje. 
Po prostu cudowność i szczerze polecam!




Składniki na kakaowy biszkopt babkowy:
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 5 jaj
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. śmietany 18%
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku śmietankowego

Składniki na masę kajmakowo - bezową:
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
  • 20 dag masła śmietankowego
  • 0,5 l śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 30 - 40 g bezów

Dodatkowo:
  • 2 łyżki płatków migdałowych (pokruszyć)




Przygotowanie:

Biszkopt babkowy:
Margarynę roztopić w rondelku, dodać śmietanę, cukier, kakao oraz aromat. Mieszać aż składniki ładnie się połączą. W razie potrzeby delikatnie podgrzać. Gdy masa przestygnie dodać żółtka oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą przy pomocy łyżki lub mikserem na najniższych obrotach aby piana nie opadła.
Masę wylać do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec około 30 min. w 180 st.C. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.

Masa kajmakowo - bezowa:
Masło ubić na puszysto a następnie porcjami dodawać do niego  kajmak i miksować do uzyskania gładkiej masy. 4 łyżki masy odłożyć (wykorzystamy na wierzch ciasta).
Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, partiami połączyć z masą maślano - kajmakową. Na koniec dodać pokruszone bezy i całość delikatnie wymieszać. 




Przełożenie:
Masą przełożyć biszkopt a wierzch polać odłożoną porcją masy kajmakowo - maślanej i posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.

SMACZNEGO!

niedziela, 17 października 2010

Sernik z kajmakiem i fistaszkami


Przepis na ten serniczek podpowiedziała mi Ewa, zachwalając go przy tym niesamowicie: że wspaniały, że kremowy, że z kajmakiem i fistaszkami a przy tym wręcz banalny w przygotowaniu.
Ewa przepis znalazła gdzieś w internecie.. no to poszukałam i wyszperałam go na blogu u Liski.
No i bez wahania potwierdzam, że ten serniczek to wręcz poezja smaku!!  Zniewalająco pyszny, wspaniale aksamitny i mimo dodatku masy kajmakowej wcale nie taki słodki a dodatek lekko słonawych orzeszków nadaje bardzo oryginalnego wręcz rewelacyjnego smaczku. I powiem krótko - ten serniczek to cud, miód i orzeszki :)

Dzięki Ewka!! :-) 




Składniki na spód:
  • 50 g solonych orzeszków (fistaszków)
  • 100 g herbatników typu petit
  • 40 g masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Składniki na masę serową:
  • 600 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub wiaderkowy)
  • 500 g gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 3 jajka

Dodatkowo:
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 3 łyżki płatków migdałowych




Przygotowanie:

Spód:
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem.
Orzeszki i herbatniki zmielić w blenderze. Jeśli nie mamy blendera to ciasteczka można pokruszyć przy pomocy wałka (ja ciasteczka wkładam do woreczka foliowego i tłucze - wałkuje je wałkiem) a orzeszki bardzo drobno posiekać nożem.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać do zmielonych orzeszków i ciastek, dosypać łyżkę cukru trzcinowego i wszystko dokładnie wymieszać. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy.

Masa serowa:
Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać 300 g kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać partiami ser i jajka oraz budyń i dokładnie zmiksować.

Masę wylać na ciasteczkowy spód. Serniczek piec w 180 st.C przez 40 - 50 min., najlepiej w kąpieli wodnej (brytfankę z masą serową wstawiamy do większej brytfanki, którą uzupełniamy wrzącą wodą - do połowy wysokości brytfanki z masą serową. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy).

Polewa:
200 g masy pozostałej masy kajmakowej przełożyć do rondelka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu do połączenia się składników. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać. 
Gotową polewą polewamy wierzch zimnego sernika i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.




Serniczek najlepszy następnego dnia.  Życzę smacznego!


niedziela, 10 października 2010

Szarlotka z budyniem i kokosową bezą


Na pomysł na to ciasto wpadłam niegdyś podczas pobytu w Anglii. A zaczęło się od budyniu o smaku krówki, który uwielbiam!
A wiadomo, że do masy budyniowej to najlepiej pasuje kruchy spód, a potem doszła jeszcze pysznie kokosowa beza i to miał być koniec - ot taka budyniowo - kokosowa tarta. Ale w połowie pichcenia zdecydowałam się wzbogacić ciasto o warstwę musu jabłkowego.    I tak krok po kroczku powstało moje niesamowite ciasto: pachnące szarlotką, budyniem krówkowym i kokosem...
i muszę powiedzieć, że to połączenie smaków wyszło wręcz fantastycznie! To chyba moja najsmaczniejsza i najbardziej luksusowa wersja jabłecznika :-)

P.S. Szarlotkę zawsze przyrządzam na moim tradycyjnym (zagniatanym) kruchym spodzie ale dzisiaj upiekłam ją na bardzo pysznym (miksowanym) kruchym cieście wg przepisu Martuśki :-)




Składniki na kruchy spód:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kropla aromatu śmietankowego

Składniki na masę budyniową:
  • 1 duży budyń o smaku krówki (na 0,75l)
  • 700 ml mleka
  • 2 czubate łyżki cukru

Składniki na bezę kokosową:
  • 3 białka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/4 kostki masła

Warstwa  jabłkowa:
  • duży słoik musu jabłkowego - ok. 500ml (ja użyłam mus domowej roboty ale taki mus jest również dostępny w każdym większym sklepie)
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Polewa toffi:
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła




Przygotowanie:

Ciasto kruche:
Żółtka zmiksować z cukrem. Dodać margarynę i olejek, zmiksować. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i znowu zmiksować (powstaną okruszki jak na kruszonkę). Następnie wszystko zagnieść reką w jedną kulę. Ciastem wylepić spód tortownicy (25 cm) wcześniej wysmarowaną masłem.

Masa budyniowa:
Budyń ugotować w 0,70 l mleka razem z cukrem. Ciepły budyń wylać na (surowy) spód.

Mus jabłkowy:
Mus jabłkowy delikatnie podgrzać w rondelku z łyżką cukru waniliowego (można doprawić odrobiną cynamonu - jak kto woli) Mus delikatnie wyłożyć na warstwę budyniową. 

Beza kokosowa:
1/4 kostki masła rozpuścić w rondelku. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Nastepnie dodać przestudzone masło i bardzo delikatnie zmiksować mikserem na najnizszych obrotach. Na konieć wsypać wiórki kokosowe i wszystko delikatnie przemieszać łyżką.
Bezę wyłożyć na mus jabłkowy.

Ciasto piec około 30 - 40 min w 180 st.C

Polewa toffi:
Cukier razem z mlekiem podgrzewać w rondelku cały czas mieszając. Kiedy masa zgęstnieje dodać masło i wszysko dokładnie wymieszać do uzyskani jednolitej konsystencji. Gotową polewą polewamy przestudzoną szarlotkę.




Smacznego!!
A ciasto najleszpe jest oczywiście następnego dnia :-)


niedziela, 3 października 2010

Ciasto (z) Prince - Polo


Zachwycający, wręcz luksusowy przepis na bazie popularnych wafelków Prince - Polo.
Czekoladowy biszkopt, cudownie krucha beza z dodatkiem orzechów włoskich, kokosu i kawałeczków wafelków przełożona niezwykle kremową masą z kogla - mogła. Całość tworzy bardzo eleganckie ciasto, doskonałe na każdą okazję a zwłaszcza na urodziny czy rocznice. Wygląda i smakuje rewelacyjnie... 
Ach... polecam to ciacho!!!




 Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżki oleju (najlepiej oliwa z pestek winogron ale może też być olej słonecznikowy)
  • 2 łyżki wody

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 3 duże wafelki Prince - Polo
  • 2 łyżki masła

Składniki na krem:

  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 kostki masła śmietankowego

Polewa czekoladowa:
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka



Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać aż utworzą bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodać 2 łyżki oliwy i 2 łyżki wody i znowu całość bardzo delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w temp. 180 st.C przez około 30 min (do tzw. suchego patyczka).

Beza:
Orzechy drobno posiekać a wafelki pokroić w drobną kostkę ( 5 x 5 mm), 2 łyżki masła roztopić. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Następnie do białek dodać posiekane orzechy, kokos i kawałeczki wafelków oraz roztopione masło. Całość bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do foremki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 20 - 30 min. w 170 st.C. Należy pilnować aby beza zbytnio się nie zrumieniła.

Krem:
Żółtka z cukrem ubić do białości na parze (metalową miskę bądź garnek z żółtkami włożyć na większy garnek z gotującą się wodą i ubijać aż masa zgęstnieje. Ważne jest aby woda nie dotykała mniejszego garnka). Powstały kogel - mogel ostudzić. Następnie ubić masło na puszysto i porcjami dodawać do niego zimną masę z żółtek.

Polewa:
Wszystkie składniki na polewę zagotować w rondelku.Delikatnie przestudzić.

Przełożenie:
Biszkopt - krem - beza - polewa czekoladowa.




Ciasto zostawić w lodówce najlepiej na całą noc aby się "przegryzło" bo najsmaczniejsze jest następnego dnia.

P.S.  Myślę, że ciasto rewelacyjnie smakowały by z keksem bitej śmietany. No cóż ja nie miałam akurat w domu ale następnym razem wypróbuje :)