niedziela, 12 września 2010

Wiśniowa kokosanka


Wiśnie + kokos + migdały + beza to musi smakować! I rzeczywiście to ciasto to bajunia :-) Lekkie, owocowe, z delikatnie kremową bezą, po prostu pyszne! Inspiracją do tego ciasta był słoiczek babcinych wiśni z którymi sama nie wiedziałam co zrobić. A że nie przepadam za typowymi ciastami babkowymi z owocami (natomiast jestem maniaczką ciast z kokosem) to obmyśliłam sobie "coś" na wzór owocowego rafaello. Oczywiście samo przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie chwilę, tylko że ma jedną wadę... tak jak szybko się je robi, tak samo szybko znika :-)




Składniki na spód:
  • 50 g herbatników
  • 5-6 łyżek płatków migdałowych
  • 75 g masła

Składniki na kokosowo - budyniową bezę:
  • 2,5 szkl. mleka
  • 7 łyżek cukru
  • 1,5 szkl. wiórek kokosowych
  • 3 białka
  • 1 budyń śmietankowy

Dodatkowo:
  • 1 duży słoik wiśni "kompotowych"

Składniki na polewę śmietanową:
  • 1 duża łyżka śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka cukru


Przygotowanie:

Spód ciasteczkowy:
Herbatniki pokruszyć (w blenderze lub wałkiem na stolnicy), dodać płatki migdałowe, roztopione masło i dokładnie wymieszać. Masą wylepiamy spód brytfanki.

Wiśnie odcedzić od zalewy (jeśli trzeba to wypestkować) i wyłożyć na spód ciasteczkowy. Jeśli są zbyt kwaśne można je posypać łyżką cukru pudru. 

Porada: dodatkowo dla wzbogacenia smaku wiśnie można najpierw chwilę przesmażyć na patelni (około 5 minut) z 1-2 łyżkami cukru i 2-3 łyżkami rumu bądź innego mocnego alkoholu.

Beza kokosowo - budyniowa:
1 szklankę mleka zagotować z 5 łyżkami cukru, dodać wiórki i gotować jeszcze około 5 minut aż masa zgęstnieje. Z pozostałego mleka ugotować budyń a kiedy zacznie gęstnieć dodać masę kokosową i mieszać aż składniki ładnie się połączą a masa zgęstnieje.  Przestudzić.
3 białka ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru i delikatnie połączyć z masą kokosowo  - budyniową. Całość wyłożyć na wiśnie.

Ciasto pieczemy 30 min w 180 st.C.

Polewa śmietanowa:
1 łyżkę śmietany dokładnie miksujemy z 1 łyżką cukru. Gotową polewą smarujemy zimne ciasto.




Smacznego!!

P.S. Dodatek wiśni to moja propozycja. Można je zastąpić każdym innym "kompotowym" owocem. Ale polecam najpierw wypróbować wersję wiśniową :-)


4 komentarze:

  1. Bardzo, bardzo fajne ciacho! I wygląda bajecznie!
    A ja mam wielką ochotę na Twoja karpatkę z kremem zabajone, muszę koniecznie wypróbować ten przepis.
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczne połączenie! aż mam ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawie oblizałam monitor ;) Cudne! Lubię ciasta z wiśniami, daaawno nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. A polecam, polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto :-)

    OdpowiedzUsuń