poniedziałek, 6 września 2010

Ciasto Styropian, czyli sernik bez sera


Mnie zachwyciło! Lekkie, bajeczne ciasto w smaku przypominające sernik...
Śmietanowy, niezwykle delikatny środek z warstwą dżemu jagodowego, otulony pyszną kruszonką a całość smacznie wykończona polewą z kogla-mogla. Ach.. naprawdę polecam bo ciasto zaskakuje i smakiem i składnikami i prostotą wykonania :-)
A nazwa "styropian"?? Hmm... no nie wiem czy wygląda jak styropian natomiast z pewnością masa  chrupie jak styropian ale bez obaw, bo smakuje rewelacyjnie :-)




Składniki na ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 25 dag masła
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:
  • 1 litr śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka cukru (dodatkowo)
  • 5 białek
  • 1 duży budyń śmietankowy
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa (opcjonalnie):
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:
  • dżem jagodowy (bądź inny wg uznania)



Przygotowanie:

Ciasto:
Masło posiekać nożem, dodać resztę składników i zagniatać jak na sypką kruszonkę (zbyt duże grudki rozdrobnić). Podzielić na dwie części.

Masa:
Śmietanę zmiksować z 1/2 szkl. cukru, dodać budyń, proszek do pieczenia oraz kokos i jeszcze raz zmiksować. Ubić pianę z białek a pod koniec ubijania dodać czubatą łyżkę cukru (dodatek cukru spowoduje, że piana będzie bardziej sztywna). Pianę delikatnie połączyć z masą śmietanową, najlepiej przy pomocy łyżki aby piana nie opadła.




Przełożenie:
Brytfankę wysmarować masłem, wyłożyć połowę kruszonki,  na to warstwa dżemu (dobrze jest najpierw delikatnie podgrzać dżem w rondelku - wtedy lepiej się rozsmarowuje), masa śmietanowa i kolejna warstwa kruszonki.
Piec w 180 st.C około 50 min.

Polewa kogel-mogel:
Żółtko ubić do białości z cukrem. Biało ubić na sztywno i połączyć z żółtkiem. Zimne ciasto polać polewą kogel-mogel. 

SMACZNEGO!!!


2 komentarze:

  1. Świetne ciacho! Zwłaszcza to połączenie dżemu jagodowego z masą śmietanową bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie. Dżem jagodowy był strzałem w dziesiątkę :) Można pokombinować z innymi smakami: porzeczkowy, brzoskwiniowy... ale jak dla mnie z jagodowym jest najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń