niedziela, 31 października 2010

Miodownik z masą serową





Wspaniała wersja miodownika, a jadłam już ich wiele... z masą budyniową, z kajmakiem, z kremem z kaszki manny a nawet z kremem karpatkowym. Ta wersja jest niewiarygodnie smaczna. Dla mnie olśnienie! 
Samo ciasto jest niezwykle aromatyczne i ma posmak nie tylko miodu ale i karmelu (zresztą bazą ciasta jest właśnie karmel). Natomiast krem - i tu niespodzianka - to masa serowa przygotowana w podobny sposób jak na sernik gotowany. 
Całość smacznie wykończona polewą toffi - czekoladową.
Naprawdę zachęcam do wypróbowania tej wersji miodownika bo jest grzechu warte! 
Aż chce się powiedzieć MIODZIO :)


Składniki na ciasto:
  • 50 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1 szkl. cukru
  • 2 jaja
  • 3 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka sody

Składniki na krem serowy:
  • 700 g twarogu
  • 100 g masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego
  • 1 jajko

Składniki na polewę:
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczki kakao




Przygotowanie:

Ciasto miodowe:
W rondelku roztopić margarynę, miód i cukier. Całość chwilę gotować aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji toffi. Lekko przestudzić, dodać jajka, mąkę, sodę i wszystko dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich wylepić spód blaszki, wysmarowanej masłem i piec 15-20 min w 180 st.C. Ostudzić. Uwaga ciasto po upieczeniu jest bardzo miękkie ale po chwili robi się dość twarde.

Krem serowy:
Twaróg zmielić. Masło, cukier puder i cukier waniliowy rozpuścić w rondelku, dodać twaróg, jajko i budyń. Całość gotować na małym ogniu około 10 min. cały czas mieszając. Gotowa masa powinna mieć jednolitą konsystencję. 
Jeszcze ciepłą masą przekładamy zimne blaty miodowe.

Polewa toffi - czekoladowa:
Cukier z masłem rozpuścić z rondelku, chwilę gotować do uzyskania konsystencji toffi. Następnie dodać kakao, łyżkę mleka i jeszcze chwilę gotować do czasu pojawienia się "bąbli". Ciepłą polewą polać wierzch ciasta.






WAŻNE!
* Blaty do ciasta można upiec nawet kilka dni wcześniej.
** Gotowe ciasto (przełożone kremem) należy zostawić na dwa dni aby zmiękło.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Jakiej wielkości ma być blaszka ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Użyłam blaszki o tradycyjnych wymiarach - u mnie 23x35cm. Jeśli wymiary twojej blaszki minimalnie się różnią nie przejmuj się:)
    2 a nawet 3cm w te czy we wte nie mają dużego znaczenia:)
    Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za przepis!
    Jadłam właśnie taki sernik po raz pierwszy w życiu i oszalałam. REWELACJA! Smak toffi przeplata się ze smakiem klasycznego, waniliowego sernika. Przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku dziękuję! nie spodziewałam się, że aż tak bardzo będzie smakował:) ale potwierdzam - ciacho rewelacja:))

    OdpowiedzUsuń