piątek, 19 listopada 2010

Angielski chlebek pszenny


Zeszły długi weekend razem z moimi rodzicami urlopowaliśmy się na Wyspach Brytyjskich - takie krótkie odwiedziny u mojej siostry Justyny. I z tej okazji siostra upiekła dla nas pyszny pszenny chlebek - ugościła nas prawdziwie po polsku :-)
Bądź co bądź jest szczęśliwą posiadaczką maszyny do chleba czego strasznie jej zazdroszczę, bo mając w posiadaniu takie cudo kuchenne to bez wątpienia można powiedzieć że chleb robi i piecze się sam :-)
Chlebek w środku jest mięciutki i puszysty, otulony niezwykle chrupiącą a zarazem delikatną skórką. 
Pachnie niesamowicie a w smaku przypomina świeże bułeczki.
Dzisiaj podaje przepis podstawowy ale chlebek można w dowolny sposób modyfikować.  Moja siostra poleciła wzbogacić recepturkę o pokrojone oliwki, suszone pomidory, zioła, ziarna sezamu, słonecznika, orzechy a nawet rodzynki, suszone banany i inne dowolne bakalie. Ja przy następnej okazji na pewno wypróbuje wszystkie dostępne wersje :))




Składniki:
  • 1,5 szklanki wody
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 3 łyżki oleju
  • 2,5 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 szkl. białej mąki chlebowej
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży

Przygotowanie:
Wszystkie składniki (w podanej kolejności) umieszczamy w maszynie do pieczenia chleba. Następnie nastawiamy na program podstawowy i czekamy. Po 3 godzinach mamy już gotowe, ciepłe i niesamowicie pachnące pieczywo :-)


3 komentarze:

  1. Ja przed wyjazdem do Stanow dostalam cala ksiazke z przepisami na rozne chlebki! Przydaja sie bo tutaj to nie wiedza co to chleb - same biale, nadmuchane konserwantami cos przypominajace wate :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten chlebek jest super - łatwo się go robi, a w dodatku jest smakowy. a zwyczajne chleby piekę przy pomocy maszyny do robienia chleba. są dużo smaczniejsze i zdrowsze niż te kupne - bo w Polsce też już potrafią cuda wianki w chlebie umieścić. a u mnie przepisy bez chemii - bo jej też unikam jak tylko mogę :)

      Usuń