czwartek, 22 grudnia 2016

Makowe ciasteczka z bakaliami, czekoladą i nutką cynamonu


Bardzo kruche i bardzo chrupiące ciasteczka. W sam raz do upichcenia na święta. Ciasteczka nie wymagają leżakowania jak pierniczki więc jeszcze zdążycie z ich upieczeniem :) 




Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • aromat waniliowy
  • 50 g maku suchego
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g mlecznej czekolady


Przygotowanie:
Rodzynki sparzyć, orzechy i czekoladę drobno posiekać.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać jajko, mleko i aromat waniliowy, zmiksować.
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, cynamonem i dodać do masy, zmiksować.
Na koniec do masy dodajemy bakalie, mak i czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i zagnieść (jeśli ciasto jest zbyt klejące dodać mąki).
Ciasto podzielić na dwie części. Wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrajać kształty.
Wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st.C przez około 10 min.

P.s. Ja swoje ciasteczka dodatkowo ozdobiłam polewą czekoladową.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz