Bardzo kruche i bardzo chrupiące ciasteczka. W sam raz do upichcenia na święta. Ciasteczka nie wymagają leżakowania jak pierniczki więc jeszcze zdążycie z ich upieczeniem :)
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 3/4szkl. cukru
- 1 jajko
- 125 g masła
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- aromat waniliowy
- 50 g maku suchego
- 100 g rodzynek
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Rodzynki sparzyć, orzechy i czekoladę drobno posiekać.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać jajko, mleko i aromat waniliowy, zmiksować.
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, cynamonem i dodać do masy, zmiksować.
Na koniec do masy dodajemy bakalie, mak i czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i zagnieść (jeśli ciasto jest zbyt klejące dodać mąki).
Ciasto podzielić na dwie części. Wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrajać kształty.
Wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st.C przez około 10 min.
P.s. Ja swoje ciasteczka dodatkowo ozdobiłam polewą czekoladową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz