Jak zapewnia Dorotka na swoim blogu, pierniczki są puszyste, miękkie i rozpływające się w ustach. I rzeczywiście zaraz po upieczeniu pierniczki są mięciutkie i delikatne, jednak mimo wszystko wymagają "leżakowania" aby nabrały smaku. Musimy też pamiętać, że wg tej recepturki ciasto na pierniczki musimy przygotować dzień wcześniej. Mimo wszystko jest to bardzo prosty i wdzięczny przepis.
b
m
Składniki:
- 1 kg mąki orkiszowej (może być pszenna)
- 1 szklanka brązowego cukru
- 8 żółtek
- 3 białka
- 3 łyżki kakao
- 200 ml gęstej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 250 g masła
- 400 g miodu
n
Dzień przed pieczeniem
Miód z przyprawą do piernika zagotować, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści i odstawić do ostygnięcia.
W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swoją objętość.
Mąkę wraz z kakao wymieszać w dużej misce, odstawić.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas ubijając do momentu powstania gęstej i błyszczącej piany. Dodać żółtka i zmiksować.
Teraz ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać.
Dodać miód, ponownie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.
Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.
Miód z przyprawą do piernika zagotować, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści i odstawić do ostygnięcia.
W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swoją objętość.
Mąkę wraz z kakao wymieszać w dużej misce, odstawić.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas ubijając do momentu powstania gęstej i błyszczącej piany. Dodać żółtka i zmiksować.
Teraz ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać.
Dodać miód, ponownie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.
Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.
n
n
W dniu pieczenia
Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać pierniczki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.
Piec w temperaturze 180 st.C przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Jeśli pierniczki mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować lekko rozmąconym białkiem.
Gotowe pierniczki polukrować lukrem, czekoladą bądź ozdobić wedle uznania.
Smacznego!
Dorotka nie jest autorką przepisu, w jej poście jest napisane, że to przepis Kaeru z forum mniammniam :)
OdpowiedzUsuńA pierniczki rzeczywiście przesmaczne i miękkie :)
Słuszna uwaga! Dziękuję i już zmieniłam treść :)
Usuń