Nie jestem fanką ciasteczek Oreo ale sernika z Oreo już tak! Sernik jest naprawdę wyśmienity! Pysznie kremowa masa serowa w której zatopione są kawałeczki czarnych ciasteczek Oreo a całość pokryta bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Można jeść i jeść i delektować się bez końca :)
Składniki na spód:
- opakowanie ciasteczek Oreo - 176 g
- 40 g masła
- 1 kg twarogu wiaderkowego
- 5 jaj
- 1 1/2 szkl. cukru
- aromat waniliowy
- 1 budyń waniliowy
- 200 g śmietany kremówki 30%
- opakowanie ciasteczek Oreo - 176 g
Wierzch:
Ciastka oraz masło przełożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Spód prostokątnej brytfanki wysmarować masłem, wysypać masę ciasteczkową i dokładnie wklepać w dno formy. Na czas przygotowywania masy serowej wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasteczka pokroić/połamać w ćwiartki.
Twaróg wraz z kremówką, cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem budyniowym dokładnie zmiksować. Na końcu dodać jajka i zmiksować tylko do połączenia składników - nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. W masę powciskać ciasteczka Oreo, zatapiając je w masie.
Piec w temperaturze 170 St.C przez około 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez min. 12 godzin.
Wierzch:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Kremówkę ubić na sztywno za pomocą miksera. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć na wystudzony sernik. Na kremówkę starkować schłodzoną czekoladę.
Smacznego!
Jako, że uwielbiam ciasteczka Oreo i uwielbiam serniki... to to połączenie jest idealnie pod mój smak. Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńZachęcające :)
OdpowiedzUsuń