Na pomysł na to ciasto wpadłam niegdyś podczas pobytu w Anglii. A zaczęło się od budyniu o smaku krówki, który uwielbiam!
A wiadomo, że do masy budyniowej to najlepiej pasuje kruchy spód, a potem doszła jeszcze pysznie kokosowa beza i to miał być koniec - ot taka budyniowo - kokosowa tarta. Ale w połowie pichcenia zdecydowałam się wzbogacić ciasto o warstwę musu jabłkowego. I tak krok po kroczku powstało moje niesamowite ciasto: pachnące szarlotką, budyniem krówkowym i kokosem...
i muszę powiedzieć, że to połączenie smaków wyszło wręcz fantastycznie! To chyba moja najsmaczniejsza i najbardziej luksusowa wersja jabłecznika :-)
A wiadomo, że do masy budyniowej to najlepiej pasuje kruchy spód, a potem doszła jeszcze pysznie kokosowa beza i to miał być koniec - ot taka budyniowo - kokosowa tarta. Ale w połowie pichcenia zdecydowałam się wzbogacić ciasto o warstwę musu jabłkowego. I tak krok po kroczku powstało moje niesamowite ciasto: pachnące szarlotką, budyniem krówkowym i kokosem...
i muszę powiedzieć, że to połączenie smaków wyszło wręcz fantastycznie! To chyba moja najsmaczniejsza i najbardziej luksusowa wersja jabłecznika :-)
P.S. Szarlotkę zawsze przyrządzam na moim tradycyjnym (zagniatanym) kruchym spodzie ale dzisiaj upiekłam ją na bardzo pysznym (miksowanym) kruchym cieście wg przepisu Martuśki :-)
Składniki na kruchy spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 1,5 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kropla aromatu śmietankowego
Składniki na masę budyniową:
- 1 duży budyń o smaku krówki (na 0,75l)
- 700 ml mleka
- 2 czubate łyżki cukru
Składniki na bezę kokosową:
- 3 białka
- 3 czubate łyżki cukru
- 1,5 szklanki wiórek kokosowych
- 1/4 kostki masła
Warstwa jabłkowa:
- duży słoik musu jabłkowego - ok. 500ml (ja użyłam mus domowej roboty ale taki mus jest również dostępny w każdym większym sklepie)
- 1 łyżka cukru waniliowego
Polewa toffi:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Żółtka zmiksować z cukrem. Dodać margarynę i olejek, zmiksować. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i znowu zmiksować (powstaną okruszki jak na kruszonkę). Następnie wszystko zagnieść reką w jedną kulę. Ciastem wylepić spód tortownicy (25 cm) wcześniej wysmarowaną masłem.
Masa budyniowa:
Budyń ugotować w 0,70 l mleka razem z cukrem. Ciepły budyń wylać na (surowy) spód.
Mus jabłkowy:
Mus jabłkowy delikatnie podgrzać w rondelku z łyżką cukru waniliowego (można doprawić odrobiną cynamonu - jak kto woli) Mus delikatnie wyłożyć na warstwę budyniową.
Beza kokosowa:
1/4 kostki masła rozpuścić w rondelku. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Nastepnie dodać przestudzone masło i bardzo delikatnie zmiksować mikserem na najnizszych obrotach. Na konieć wsypać wiórki kokosowe i wszystko delikatnie przemieszać łyżką.
Bezę wyłożyć na mus jabłkowy.
Ciasto piec około 30 - 40 min w 180 st.C
Polewa toffi:
Cukier razem z mlekiem podgrzewać w rondelku cały czas mieszając. Kiedy masa zgęstnieje dodać masło i wszysko dokładnie wymieszać do uzyskani jednolitej konsystencji. Gotową polewą polewamy przestudzoną szarlotkę.
Smacznego!!
A ciasto najleszpe jest oczywiście następnego dnia :-)
A ciasto najleszpe jest oczywiście następnego dnia :-)
Upiekłam właśnie szarlotkę z tego przepisu na święta Bożego Narodzenia Zobaczymy jutro co z tego wyjdzie ale zapowiada się smakowicie.
OdpowiedzUsuńTo ja trzymam kciuki żeby smakowało :)
OdpowiedzUsuń