Wiśnie + kokos + migdały + beza to musi smakować! I rzeczywiście to ciasto to bajunia :-) Lekkie, owocowe, z delikatnie kremową bezą, po prostu pyszne! Inspiracją do tego ciasta był słoiczek babcinych wiśni z którymi sama nie wiedziałam co zrobić. A że nie przepadam za typowymi ciastami babkowymi z owocami (natomiast jestem maniaczką ciast z kokosem) to obmyśliłam sobie "coś" na wzór owocowego rafaello. Oczywiście samo przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie chwilę, tylko że ma jedną wadę... tak jak szybko się je robi, tak samo szybko znika :-)
Składniki na spód:
- 50 g herbatników
- 5-6 łyżek płatków migdałowych
- 75 g masła
Składniki na kokosowo - budyniową bezę:
- 2,5 szkl. mleka
- 7 łyżek cukru
- 1,5 szkl. wiórek kokosowych
- 3 białka
- 1 budyń śmietankowy
Dodatkowo:
- 1 duży słoik wiśni "kompotowych"
Składniki na polewę śmietanową:
- 1 duża łyżka śmietany 18%
- 1 czubata łyżka cukru
Przygotowanie:
Spód ciasteczkowy:
Herbatniki pokruszyć (w blenderze lub wałkiem na stolnicy), dodać płatki migdałowe, roztopione masło i dokładnie wymieszać. Masą wylepiamy spód brytfanki.
Wiśnie odcedzić od zalewy (jeśli trzeba to wypestkować) i wyłożyć na spód ciasteczkowy. Jeśli są zbyt kwaśne można je posypać łyżką cukru pudru.
Porada: dodatkowo dla wzbogacenia smaku wiśnie można najpierw chwilę przesmażyć na patelni (około 5 minut) z 1-2 łyżkami cukru i 2-3 łyżkami rumu bądź innego mocnego alkoholu.
Porada: dodatkowo dla wzbogacenia smaku wiśnie można najpierw chwilę przesmażyć na patelni (około 5 minut) z 1-2 łyżkami cukru i 2-3 łyżkami rumu bądź innego mocnego alkoholu.
Beza kokosowo - budyniowa:
1 szklankę mleka zagotować z 5 łyżkami cukru, dodać wiórki i gotować jeszcze około 5 minut aż masa zgęstnieje. Z pozostałego mleka ugotować budyń a kiedy zacznie gęstnieć dodać masę kokosową i mieszać aż składniki ładnie się połączą a masa zgęstnieje. Przestudzić.
3 białka ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru i delikatnie połączyć z masą kokosowo - budyniową. Całość wyłożyć na wiśnie.
Ciasto pieczemy 30 min w 180 st.C.
Polewa śmietanowa:
1 łyżkę śmietany dokładnie miksujemy z 1 łyżką cukru. Gotową polewą smarujemy zimne ciasto.
Smacznego!!
P.S. Dodatek wiśni to moja propozycja. Można je zastąpić każdym innym "kompotowym" owocem. Ale polecam najpierw wypróbować wersję wiśniową :-)
Bardzo, bardzo fajne ciacho! I wygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńA ja mam wielką ochotę na Twoja karpatkę z kremem zabajone, muszę koniecznie wypróbować ten przepis.
Pozdrawiam cieplutko!
fantastyczne połączenie! aż mam ochotę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPrawie oblizałam monitor ;) Cudne! Lubię ciasta z wiśniami, daaawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuńA polecam, polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto :-)
OdpowiedzUsuń