niedziela, 19 września 2010

Sernik kokosowo - porzeczkowy


Pozostając w smacznym klimacie kokosowym... tym razem sernik kokosowo - porzeczkowy. Jeden z moich ulubionych serników o naprawdę bajecznym smaku słodko - kwaśnym. Nie można mu się oprzeć! Połączenie słodkiego twarogu i kwaskowatych porzeczek smakuje wręcz rewelacyjnie pysznie - ja się zachwyciłam :-) 
A serniczek jest dodatkowo bardzo prosty w wykonaniu. Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ  ja natomiast odrobinę go zmodyfikowałam... ale tylko odrobinę :-)




Składniki na spód krucho - francuski:
  •  ½ kostki masła
  •  ½ szklanki cukru
  •   2 szklanki mąki
  •   2 jajka
  •   1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serowo - kokosowo - porzeczkową:
  • 1 kg twarogu (może być wiaderkowy)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 3 jaja
  • 50 g masła 
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • 30 g czerwonych porzeczek

Składniki na polewę śmietanową:
  • 2 - 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka cukru



Przygotowanie:
Spód:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło i wyrobić nożem. Dodać cukier, jajka i wyrobić rękami (w razie potrzeby podsypać mąką). Ciastem wylepić dno brytfanki. Na czas przygotowania masy serowej - ciasto wstawić do lodówki.

Masa serowa:
Twaróg zmielić lub zmiksować blenderem (jeśli używamy twarogu z wiaderka to go już nie mielimy). Dodać masło, żółtka, aromat śmietankowy oraz cukier i dokładnie utrzeć. Następnie dodać budyń, wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować. Na koniec połączyć z ubitymi białkami i porzeczkami - wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na spód krucho - francuski.

Ciasto pieczemy w 180 st.C przez 40 - 50 min.

Polewa śmietanowa:
Śmietanę dokładnie zmiksować z cukrem i posmarować wierzch zimnego sernika.

SMACZNEGO :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz