Pozostając w smacznym klimacie kokosowym... tym razem sernik kokosowo - porzeczkowy. Jeden z moich ulubionych serników o naprawdę bajecznym smaku słodko - kwaśnym. Nie można mu się oprzeć! Połączenie słodkiego twarogu i kwaskowatych porzeczek smakuje wręcz rewelacyjnie pysznie - ja się zachwyciłam :-)
A serniczek jest dodatkowo bardzo prosty w wykonaniu. Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ ja natomiast odrobinę go zmodyfikowałam... ale tylko odrobinę :-)
Składniki na spód krucho - francuski:
- ½ kostki masła
- ½ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serowo - kokosowo - porzeczkową:
- 1 kg twarogu (może być wiaderkowy)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 3 jaja
- 50 g masła
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- kilka kropli aromatu śmietankowego
- 30 g czerwonych porzeczek
Składniki na polewę śmietanową:
- 2 - 3 łyżki śmietany 18%
- 1 czubata łyżka cukru
Przygotowanie:
Spód:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło i wyrobić
nożem. Dodać cukier, jajka i wyrobić rękami (w razie potrzeby podsypać mąką). Ciastem wylepić dno brytfanki.
Na czas przygotowania masy serowej - ciasto wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Twaróg zmielić lub zmiksować blenderem (jeśli używamy twarogu z wiaderka to go już nie mielimy). Dodać masło, żółtka, aromat śmietankowy oraz cukier i dokładnie utrzeć. Następnie dodać budyń, wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować. Na koniec połączyć z ubitymi białkami i porzeczkami - wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na spód krucho - francuski.
Ciasto pieczemy w 180 st.C przez 40 - 50 min.
Polewa śmietanowa:
Śmietanę dokładnie zmiksować z cukrem i posmarować wierzch zimnego sernika.
SMACZNEGO :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz