Ten niezwykle elegancki i przepyszny torcik upiekłam z okazji okrągłych urodzin mojej mamy. Prezentował się cudownie i wszyscy, a przede wszystkim mama byli zachwyceni zarówno jego wyglądem jak i smakiem: kukułkowo-czekoladowy z akcentem alkoholowym i wyczuwalnym dodatkiem popularnych cukierków kukułek. Spód ciasta upieczony w stylu mleczno-czekoladowego brownie, masy wykonane na bazie kremówki, niezwykle kremowe i cudownie rozpływające się w ustach. Ja torcik wzbogaciłam warstwą drobno posiekanych kukułek - aby pysznie chrupały, a wierzch dodatkowo oprószyłam białą czekoladą dla ładnego kontrastu.
Wieczór wcześniej należy przygotować kremy do
ciasta - koniecznie muszą się chłodzić w lodówce minimum 12 godzin przed
rozpoczęciem ubijania! Dzień wcześniej można także upiec czekoladowy
spód.
Składniki na ciasto czekoladowe:
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 70 g masła
- 100 mlecznej czekolady
- 70 g gorzkiej czekolady
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 4 jajka, białka i żółtka osobno
- 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
Składniki na krem kawowo - czekoladowy:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 150 g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
Warstwa biszkoptowa:
- 200 g (opakowanie) okrągłych lub podłużnych biszkoptów
- 1/4 szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej
- 4-5 łyżek wódki
Składniki na krem Kukułka:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 120 g cukierków "Kukułki" (1 opakowanie) + 8 cukierków
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- 8 kostek mlecznej czekolady - starkowanej na tarce o dużych oczkach
- 8 kostek białej czekolady - starkowanej na tarce o dużych oczkach
- 10 cukierków "Kukułki"- posiekane
Przygotowanie:
Czekoladowy spód:
Masło i połamane czekolady włożyć do szklanej miseczki i
roztopić w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę. Zdjąć z kąpieli
wodnej, lekko przestudzić.
Do masy dodać żółtka oraz aromat waniliowy i
całość dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki/rózgi. Odstawić.
W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną masę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.
1/3 ubitych na sztywno białek dodać do masy czekoladowej i delikatnie
wymieszać, a następnie dodać resztę piany i całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki lub bardzo ostrożnie mikserem na najniższych obrotach.
Dno tortownicy o średnicy 23cm lub 25cm cm wysmarować masłem i wyłożyć
papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać.
Piec w temperaturze 160º przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i
odstawić do ostudzenia. Ciasto podczas pieczenia urośnie, ale po ostudzeniu powinno
lekko opaść.
Krem kawowo-czekoladowy:
Czekoladę połamać na kawałki.
Kremówkę przelać do garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia, a następnie zdjąć z
palnika. Dodać czekoladę, kawę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie
wymieszać, aż czekolada oraz kawa rozpuszczą się i powstanie gładka, jednolita masa.
Przelać do szklanej miski, przykryć folią spożywczą, wystudzić. Włożyć do lodówki na całą noc (12
h).
Przed samym wyłożeniem na czekoladowy spód powyższą masę wyjąć z
lodówki i ubić do momentu powstania bardzo
gęstego kremu.
Gotowy krem wyłożyć na upieczony i wystudzony czekoladowy spód, wyrównać a następnie równo posypać posiekanymi cukierkami Kukułka (8-10szt.).
Warstwa biszkoptowa:
Kawę i wódkę wymieszać. W ciepłej mieszance maczać biszkopty i układać obok siebie na warstwie kremu kawowo-czekoladowego z posiekanymi cukierkami.
Na czas przygotowywanie kremu Kukułkowego ciasto umieścić w lodówce.
Krem Kukułkowy:
Kremówkę przelać do garnuszka, dodać
cukierki (1 opakowanie + dodatkowo 8 cukierków), postawić na palnik i powoli podgrzewać, aż cukierki się rozpuszczą i
powstanie gładka masa. Dla lepszego połączenia się składników masę od czasu do czasu przemieszać rózgą.
Gotową masę przelać do szklanej miski, przykryć
folią spożywczą, wystudzić i włożyć do lodówki na całą noc (12 h).
Następnego dnia żelatynę zalać wodą (tylko do jej pokrycia) i odstawić
na około minut do 10 do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać cały czas
mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny uważając aby nie doprowadzać do wrzenia, albowiem żelatyna straci swoje właściwości
żelujące. Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.
Przed samym wyłożeniem na warstwę biszkoptów masę Kukułkową wyjąć z
lodówki i ubić do momentu powstania bardzo
gęstego kremu. Pod
sam koniec miksowania dodać żelatynę i zmiksować do połączenia.
Gotowy krem wyłożyć
na wierzch ciasta, wyrównać.
Wierzch tortu syto oprószyć starkowaną na tarce o grubych oczkach mleczną i białą czekoladą (po 8 kostek każdej).
Gotowy torcik schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Przechowywać w lodówce do 4 dni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz