poniedziałek, 6 stycznia 2014

Porzeczkowiec




Bardzo delikatne ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Mięciutki, wilgotny kakaowy a'la biszkopt, przełożony słodkim waniliowym twarożkiem i kwaskowatym dżemem porzeczkowym,  a całość uwieńczona pyszną bitą śmietaną, oprószoną wiórkami mlecznej czekolady. Przepis znaleziony na blogu u Anuli, jednak ja dość mocno odchudziłam ciasto, ograniczając do minimum zawartość oleju oraz masła - ilość masła i oleju w oryginalnej recepturce jest jak dla mnie zabójcza :) I nie chwaląc się ciasto wyszło przepyszne - bardzo lekkie, delikatne i dosłownie rozpływające się w ustach.


Składniki:

Masa kakaowa:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju
Ciasto kakaowe:
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Masa serowa:
  • 1/2 kg twarożku waniliowego homogenizowanego
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4-6 łyżek cukru
Dodatkowo do przełożenia:
  • dżem z czarnej porzeczki
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru


Przygotowanie:

Masa kakaowa:
Wszystkie składniki na masę kakaową zagotować i ostudzić.

Ciasto kakaowe:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać do czasu, aż piana zacznie błyszczeć. Teraz dodawać po jednym żółtku, następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i powoli wlewać ostudzoną polewę oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. 
Gotową masę przelać do prostokątnej blaszki o tradycyjnych wymiarach, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószoną bułką tartą. 
Ciasto pieczemy około 40 minut w 175 st.C. 
Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwa blaty.

Masa serowa:
Masło zmiksować na puszysto wraz z cukrem. Następnie nadal miksując dodawać po łyżce twarożku waniliowego.
W rondelku podgrzać mleko i rozpuścić w nim żelatynę, lekko przestudzić i dodać do masy serowej. Zmiksować i odstawić na kilka chwil aby masa zaczęła lekko tężeć.
W tym czasie zabieramy się za przełożenie ciasta.

Przełożenie:
Dolny blat ciasta posmarować dżemem z czarnej porzeczki (dla ułatwienia dżem można lekko podgrzać). Na dżem wyłożyć tężejącą masę serową, przykryć drugim blatem ciasta, który również smarujemy dżemem porzeczkowym.

Bita śmietana:
Kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru.
Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta i obficie posypujemy startą na tarce mleczną czekoladą.

Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc) aby masa dobrze stężała i smaki się przegryzły.



Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz