I w końcu przyszedł czas na czekoladową wersję karpatki. Pomysł zaświtał mi w głowie już jakis czas temu... czekał tylko na realizację :) Jest to w zasadzie tradycyjna wersja karpatki z kremem waniliowym, wzbogacona warstwą mocno czekoladowego, puszystego kremu na bazie mlecznej czekolady i śmietany kremówki, opruszona cudnie czekoladowym cukrem pudrem. Niby nic, niby tylko dodatek czekolady, a jednak ciasto nabiera całkiem innego smaku - smaku wspaniałej, pysznie kremowej mlecznej czekolady z nutką wanilii.
Składniki na ciasto ptysiowe:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 1/2 kostki masła
- 5 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 1/2 kostki masła śmietankowego
Składniki na krem czekoladowy:
- 500 ml śmietany kremówki
- 200 g czekolady mlecznej
- 3 krople olejku waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki czekolady w proszku
Przygotowanie:
Ciasto ptysiowe:
Wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę i mieszać do uzyskania gęstej masy, a następnie djąć z ognia i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie wbijać po jednym jajku - za każdym razem dokładnie miksując, a na końcu dodać proszek do pieczenia i całość raz jeszcze dokładnie wymieszać (ciasto wychodzi dosyć gęste i klejące, ale takie ma być).
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wykładamy na prostokątną blaszkę o tradycyjnych wymiarach, wysmarowaną masłem i pieczemy w temp. 200 st. C na złoty kolor (przez około 20 - 30 min). Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę i mieszać do uzyskania gęstej masy, a następnie djąć z ognia i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie wbijać po jednym jajku - za każdym razem dokładnie miksując, a na końcu dodać proszek do pieczenia i całość raz jeszcze dokładnie wymieszać (ciasto wychodzi dosyć gęste i klejące, ale takie ma być).
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wykładamy na prostokątną blaszkę o tradycyjnych wymiarach, wysmarowaną masłem i pieczemy w temp. 200 st. C na złoty kolor (przez około 20 - 30 min). Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Masa budyniowa:
Dwie szklanki mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. W pozostałej szklance rozrobić proszek budyniowy i wlać na gotujące się mleko. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż do zgęstnienia (masa będzie bardzo gęsta). Powstały budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia.
Miękkie masło zmiksować na puszysto i partiami dodawać ostudzony budyń.
Masa czekoladowa:
Dwie szklanki mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. W pozostałej szklance rozrobić proszek budyniowy i wlać na gotujące się mleko. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż do zgęstnienia (masa będzie bardzo gęsta). Powstały budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia.
Miękkie masło zmiksować na puszysto i partiami dodawać ostudzony budyń.
Masa czekoladowa:
100 ml śmietany kremówki wlać do rondelka o grubym dnie. Dodać połamaną na kawałeczki czekoladę, olejek waniliowy i całość podgrzewać na wolnym ogniu (cały czas mieszając drewniana łyzką) do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i połaczenia składników. Powstałą masę ostudzić.
Pozostałe 400 ml śmietany ubić mikserem na puszysto. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera na najniższe i powoli dodawać masę czekoladową. Całośc badzo delikatnie miksować do czasu aż powstanie puszysta jednolita, czekoladowa masa.
Czekoladowy cukier puder:
Starannie połączyć ze sobą cukier puder i czekoladę w proszku.
Przełożenie:
blat ptysiowy, masa bydyniowo-waniliowa, masa czekoladowa, blat ptysiowy.
Wierzch ciasta oficie oprószyć czekoladowym cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Pozostałe 400 ml śmietany ubić mikserem na puszysto. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera na najniższe i powoli dodawać masę czekoladową. Całośc badzo delikatnie miksować do czasu aż powstanie puszysta jednolita, czekoladowa masa.
Czekoladowy cukier puder:
Starannie połączyć ze sobą cukier puder i czekoladę w proszku.
Przełożenie:
blat ptysiowy, masa bydyniowo-waniliowa, masa czekoladowa, blat ptysiowy.
Wierzch ciasta oficie oprószyć czekoladowym cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz