poniedziałek, 30 lipca 2012

Ptasie mleczko karmelowe





Nie wiem, ale jakoś nie przepadam za kupnym ptasim mleczkiem firmy "W". W ogóle zbytnio nie przepadam za tymi wszystkimi piankami, galaretkami i innymi trzęsącymi się łakociami. Ale, domowej roboty ptasie mleczko to naprawdę zupełnie co innego :) Ciasto jest niezwykle delikatne i mięciutkie, cudownie kremowe i nieziemsko rozpływające się w ustach... można by o nim powiedzieć - kawałeczek nieba :) A przepis wiekowy i bardzo prosty, nie wymagający szczególnych produktów. Oczywiście nie omieszkałam lekuteńko go zmodyfikować, wzbogacając ptasie mleczko o porcję karmelu - nie jest to konieczny dodatek i można go ominąć ale... kto by zrezygnował z karmelu??? A ptasie mleczko pichciłam z okazji urodzin, które obchodziłam w lipcu i jako ciacho urodzinowe sprawdziło się znakomicie. Wszyscy jedli, aż im się uszy trzęsły jak galaretka... albo pianka:)


Składniki:
  • 1 szkl. mleka 3,2
  • 2 szkl. śmietany 18%
  • 1 szkl. cukru
  • 1 masło śmietankowe
  • 4 jaja
  • 4 łyżki żelatyny

Karmel:
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30% (musi być rzadka)

Dodatkowo:
  • herbatniki typu petit

Polewa czekoladowa:
  • 1/3 kostki masła
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżka kakao






Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy karmel:
Na małej patelni, na wolnym ogniu rozpuścuć cukier z łyżką wody. Uwaga karmelu nie mieszamy łyżką tylko energicznie potrząsamy i obracamy patelnią. Gdy cukier się ropuści powoli i porcjami wlewamy śmietanę 30% i ponownie obracając patelnią czekamy, aż skladniki ładnie się połączą, uważając aby karmel nam się nie przypalił. Gotowy karmel odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Masa:
Żelatynę rozpuścić w szklance gorącego mleka - odstawić.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysto, nadal ucierając dodać kawałeczki masła, a następnie śmietanę 18%. Białka ubić na sztywno. Teraz dodać do masy przestudzony karmel, wymieszać, a następnie mleko z rozpuszczoną żelatyną. Na koniec w masę delikatnie wmieszać ubite białka (przy pomocy szpatułki lub bardzo ostrożnie mikserem na najniższych obrotach).

Brytfankę o tradycyjnych wymiarach wyłożyć herbatnikami, na które wylać gotową masę. Wierzch ponownie pokryć herbatnikami, które polać przestudzoną polewą czekoladową (przepis poniżej).

Polewa czekoladowa:
Wszystkie składniki umieścić w rondelku z grubym dnem i gotować do momentu połączenia się składników cały czas mieszając. Polewę lekko przestudzić i polać wierzch ciasta.

Ptasie mleczko odstawiamy na cała noc do lodówki aby dobrze stężało.




Smacznego!!


1 komentarz:

  1. Takiego jeszcze nie jadłam, ale z chęcią zrobię i spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń