Bardzo świąteczny torcik i rewelacyjna alternatywa dla makowca - zwłaszcza jeśli ktoś za makiem nie przepada, to w tym wydaniu zapewniam, że polubi :) Torcik jest prosty i szybki w przygotowaniu, a połączenie makowego biszkoptu nasączonego rumem i masy śmietanowo - czekoladowej jest naprawdę wspaniałe! Całość posypałam płatkami migdałowymi, chociaż w pierwotnej wersji miała być polewa czekoladowa, ale jednak płatki migdałowe były strzałem w dziesiątkę :)
Składniki na biszkopt makowy:
- 5 jaj
- 15 dag cukru pudru
- 12 dag mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag maku suchego (nie trzeba mielić)
Składniki na poncz:
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 4 łyżki rumu
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki soku z cytryny
Składniki na masę śmietanowo - czekoladową:
- 500 ml śmietany kremówki (ja dałam 36%)
- 2 tabliczki białej czekolady
Dodatkowo:
- 4 łyżki dżemu jeżynowego
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
Biszkopt makowy:
Białka
oddzielić od żółtek.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
dodawać stopniowo cukier puder, a następnie żółtka.
Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą
jajeczną i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki.
Tortownicę
o średnicy 25 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i wylać do niej
ciasto. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Poncz:
Składniki na poncz dokładnie wymieszać i odstawić.
Masa śmietanowo - czekoladowa:
Białą czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
Śmietanę
kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać przestudzoną białą czekoladę,
dalej ubijać. Gotową masę podzielić na 3 części.
Na
tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem.
Na blacie
rozsmarować 4 łyżki dżemu jeżynowego, na dżem wyłożyć 1/3 kremu i przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem,
posmarować kolejną 1/3 kremu, przykryć ostatnim blatem i nasączyć
ponczem.
Resztą kremu udekorować wierzch i boki tortu i posypać płatkami migdałowymi.
Torcik dobrze schłodzić w lodówce.
Smacznego!!
Przepiękny! Ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny! Bardzo lubię makowe torty i Twój wzbudza zachwyt.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
dziękuję i torcik jest naprawdę pyszny :)
OdpowiedzUsuń