sobota, 17 grudnia 2011

Tort makowy z kremem śmietanowym z białą czekoladą





Bardzo świąteczny torcik i rewelacyjna alternatywa dla makowca - zwłaszcza jeśli ktoś za makiem nie przepada, to w tym wydaniu zapewniam, że polubi :) Torcik jest prosty i szybki w przygotowaniu, a połączenie makowego biszkoptu nasączonego rumem i masy śmietanowo - czekoladowej jest naprawdę wspaniałe! Całość posypałam płatkami migdałowymi, chociaż w pierwotnej wersji miała być polewa czekoladowa, ale jednak  płatki migdałowe  były strzałem w dziesiątkę :)




Składniki na biszkopt makowy:
  • 5 jaj
  • 15 dag cukru pudru
  • 12 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag maku suchego (nie trzeba mielić)

Składniki na poncz:
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki rumu 
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny


Składniki na masę śmietanowo - czekoladową:
  • 500 ml śmietany kremówki (ja dałam 36%)
  • 2 tabliczki białej czekolady

Dodatkowo:
  • 4 łyżki dżemu jeżynowego
  • płatki migdałowe

Przygotowanie:

Biszkopt makowy:
Białka oddzielić od żółtek. 
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, a następnie żółtka. 
Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki.
Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i wylać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na 3 blaty.

Poncz:
Składniki na poncz dokładnie wymieszać i odstawić.

Masa śmietanowo - czekoladowa:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. 
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać przestudzoną białą czekoladę, dalej ubijać. Gotową masę podzielić na 3 części.

Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. 
Na blacie rozsmarować 4 łyżki dżemu jeżynowego, na dżem wyłożyć 1/3 kremu i przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu, przykryć ostatnim blatem i nasączyć ponczem.
Resztą kremu udekorować wierzch i boki tortu i posypać płatkami migdałowymi. 
Torcik dobrze schłodzić w lodówce.




Smacznego!!



3 komentarze: