Ten serniczek piekłam już dwa razy i za każdym razem domownicy proszą o następny - tak im smakuje :) A to w zasadzie tradycyjny przepis sernik, tyle że z dodatkiem mleka kokosowego, kawałeczków batoników bounty i prażonego kokosu. I chyba właśnie te dodatki czynią z niego wersję tak luksusową :) Serniczek jest wspaniale puszysty z wyczuwalnym kokosowym akcentem, oblany polewą czekoladową z niesamowicie chrupiącymi wiórkami kokosowymi. Polecam zwłaszcza maniakom kokosu i wszystkiego co kokosowe :-)
Składniki na spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu do wypieków (wiaderkowy)
- 6 jaj (osobno białka i żółtka)
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń waniliowy
- aromat waniliowy
- 6 batoników bounty (12 mini batoników)
Składniki na polewę:
- 1/3 kostki masła
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki mleka
Składniki na prażone wiórki kokosowe:
- 4 - 5 łyżek wiórek kokosowych
- 50 g masła
Spód:
Herbatniki zmielić blenderem lub dokładnie pokruszyć (najlepiej przy
pomocy wałka) i połączyć z roztopionym masłem. Masą ciasteczkową wylepić
spód brytfanki i na czas przygotowania masy serowej wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Następnie partiami dodawać zmielony twaróg za każdym razem dokładnie miksując. Dodać mleczko kokosowe, budyń i aromat waniliowy, zmiksować.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową - najlepiej przy pomocy szpatułki.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową - najlepiej przy pomocy szpatułki.
Batoniki pokroić w 0,5 cm plasterki i również przy pomocy szpatułki delikatnie wmieszać w masę serową. Całość wylać na ciasteczkowy spód.
Piec 60 min. w 180 st.C. Po upieczeniu sernik zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
Składniki na polewę włożyć do rondelka i gotować do zgęstnienia na małym ogniu (około 3min). Gotową polewą polać sernik tworząc esy - floresy.
Prażone wiórki kokosowe:
Masło roztopić na patelni, dodać wiórki i chwile smażyć do zezłocenia. Usmażone wiórki wyłożyć na polewę czekoladową.
Smacznego!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz