Delikatne, lekkie i bardzo wilgotne ciasto w smaku przypominające lekko karmelowy sernik. Ciasto jest naprawdę pyszne i bardzo ciekawe w smaku a jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 min. Polecam go wszystkim kulinarnym leniuszkom :-)
Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 6 jajek
- biszkopty szampanki
Przygotowanie:
Małą formę do ciasta o wymiarach 18 x 25 cm wyłożyć biszkoptami.
* Można również użyć tortownicy o średnicy 25 cm ale należy ją bardzo dobrze zabezpieczyć folią aluminiową, aby masa nie wypłynęła od spodu. Dlatego prościej jest użyć po prostu małej, prostokątnej brytfanki :-)
Mleko skondensowane słodzone i niesłodzone oraz 6 żółtek zmiksować. Osobno ubić białka na sztywno i delikatnie połączyć z masą mleczno - żółtkową (masa jest dość rzadka).
Gotową masę delikatnie wylać na biszkopty - uwaga biszkopty mogą podejść do góry ale nie należy się tym przejmować :)
Ciasto pieczemy w 180 st.C przez około 50 minut, aż masa się zetnie i lekko zbrązowieje. Następnie ciasto studzimy i chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce.
SMACZNEGO!
Ależ kusi ta tarta! I chyba jej ulegnę:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!