Dzisiaj eskpresowy przepis na wspaniałe Napoleonki. Dedykowany przede wszystkim dla tych, którzy nie mają czasu pichcić, albo zwyczajnie im się nie chce :) Przepis prosty, szybki i bez pieczenia. Jedyną rzeczą którą będziecie musieli sami (niestety) wykonać to ugotowanie masy :) ale zajmuje to zaledwie 5 minut. To do dzieła... :-)
Składniki:
- herbatniki typu "Petit"
- biszkopty szampanki
- cukier puder do posypania
Składniki na masę:
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Masa:
Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić mikserem na puszystą masę.
Przesianą mąkę wymieszać z 1 szklanką zimnego mleka i dodać do ubitych jajek.
Drugą szklankę mleka zagotować i na gotujące się mleko wlać wcześniej przygotowaną masę mleczno-mączno-jajeczną. Gotować stale mieszając, aż krem zgęstnieje.
Na koniec dodać dwie łyżki masła i dokładnie wymieszać.
Gotowy krem odstawić na 5 minut aby trochę przestygł (dobrze jest przykryć go folią spożywczą, aby nie utworzył sie kożuch).
Spód brytfanki o tradycyjnych wymiarach wyłożyć herbatnikami.
Na herbatniki wylać ciepły krem a na krem wyłożyć biszkopty.
Ciasto odstawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc aby masa dobrze stężała.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz