Genialny serniczek znaleziony na blogu u Dorotki ale odrobinę przeze mnie zmodyfikowany. Jest naprawdę wspaniały, a mimo to prosty w przygotowaniu. W zasadzie jest to przepis na tradycyjny sernik, tyle że z dodatkiem posiekanych batoników snickers i pysznej masy kajmakowej. Rewelacja!!
Serniczek jest kremowy i bardzo delikatny, a w smaku rzeczywiscie mocno snickersowy i słodziusieńki. Ale my lubimy takie :) A dla miłośników mniej słodkich serników polecam po prostu ograniczyć ilość batoników do 3 lub 4.
Składniki na spód:
- 200 g herbatników typu Petit
- 100 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu (ja użyłam "wiaderkowego")
- 6 jaj (osobno białka i żółtka)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 budynie waniliowe
- aromat waniliowy
- 5 batonów snickersów - pokrojonych na drobne kawałki
Składniki na wierzch:
- 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej (około 200g)
- 2 batony snickers - drobno pokrojone
Przygotowanie:
Spód:
Herbatniki zmielić blenderem lub dokładnie pokruszyć (najlepiej przy pomocy wałka) i połączyć z roztopionym masłem. Masą ciasteczkową wylepić spód brytfanki i na czas przygotowania masy serowej wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Następnie partiami dodawać zmielony twaróg, śmietanę, aromat waniliowy oraz budyń. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serowa. Na koniec dodać pokrojone batony snickers (ja pokroiłam je w półplasterki) i delikatnie wmieszać w masę serową.
Całość przelać na ciasteczkowy spód.
Piec około 50 - 60 minut w 180 St.C. Po tym czasie zostawić sernik do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch zimnego sernika polać masą kajmakową i posypać pokrojonymi w półplasterki snickersami.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Życzę smacznego! :-)
Z nieba mi spadasz, bo szukam ostatnio przepisu na fajny sernik :) ten jest bardzo fajny :)
OdpowiedzUsuń