Wspaniałe i zadziwiające deserowe ciasto bez pieczenia. Prościusieńkie w przygotowaniu - jego receptura opiera się praktycznie na ugotowaniu kaszki mannej - którą uwielbiam. Ciasto jest naprawdę genialne... delikatne, lekkie, pysznie czekoladowe i lubiane zwłaszcza przez dzieci. Ja szczerze zachęcam do wypróbowania tego smacznego przepisu, a w zanadrzu już szykuje wersje z jabłkami:)
Składniki na masę stefankową:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszki mannej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka kakao
- 3/4 kostki masła
Składniki na polewę czekoladową:
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka kakao
Dodatkowo:
- około 5 paczek herbatników typu petit
- 3 łyżki wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Formę o tradycyjnych wymiarach wyłożyć herbatnikami.
Mleko, masło,
cukier, cukier waniliowy oraz kakao zagotować.
Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszkę manną, cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia.
Jeszcze gorącą
masę wylać na herbatniki i dokładnie rozsmarować.
Wierzch przykryć kolejną warstwą herbatników - lekko je dociskając.
Polewa czekoladowa:
Wszystkie składniki na polewę zagotować w rondelku do zgęstnienia. Gotową polewą polewamy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto odkładamy w chłodne miejsce aby ostygło, a następnie do lodówki - najlepiej na całą noc aby dobrze stężało.
Smacznego!
jak bez pieczenia.. to ja bardzo chętnie ;-)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda! Chyba się na niego skuszę:)
OdpowiedzUsuńPatrzę na zdjęcie i aż trudno mi uwierzyć, że nie trzeba piec tego ciasta. Spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna stefanka, szybka w wykonaniu, niedroga, a wszystkim bardzo smakowała :)
OdpowiedzUsuńsuper! bardzo się cieszę, że smakowało :)
Usuńja robie bez kakao i jest jeszcze lepsze
OdpowiedzUsuń