Torcik upiekłam przy okazji weekendu i... nadmiaru dojrzałych bananów na zbyciu :-) A że w kuchni zawsze mam "żelazny" zapas herbatników, budyni i kremówki w razie "w", więc pomysł na torcik powstał w trymiga. Do tego upiekłam naprawdę expresowy biszkopt i zrobiłam błyskawiczną polewę czekoladową.
Podsumowując powiem tylko, że torcik jest pysznie słodki, cudownie bananowy, aksamitnie budyniowy, a całość wykończona puszystą bitą śmietaną i kilkoma "kapkami" polewy czekoladowej tworzy istnie królewski tort :-) Trochę coś jak bananowa wersja 3bita, którego uwielbia chyba każdy :-D
Torcik robiłam na tortownicy o średnicy 24 cm.
Składniki na biszkopt:
- 2 jaja
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 mały cukier waniliowy (16g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
- 1 budyń śmietankowy na 0,75 l mleka
- 500 ml mleka
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki cukru
Składniki na masę bananową:
- 4 duże banany
- 4 łyżki cukru
- 1/4 kostki masła
- kropla olejku waniliowego
Składniki na bitą śmietanę:
- 250 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie śnieżki
Składniki na polewę czekoladową:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 2 czubate łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka kakao
Dodatkowo:
- herbatniki typu Petit
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Następnie nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać ale już łyżką (nie miksujemy, gdyż masa opadnie).
Masę delikatnie wylewamy na tortownicę wysmarowaną masłem i wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy na rumiano około 15-20 min. w 180 st C.
Masa budyniowa:
Budyń ugotować w 500 ml mleka z dodatkiem dwóch łyżek cukru. Odstawić do ostygnięcia. Masło ubić mikserem w osobnym naczyniu i nie przerywając miksowania partiami dodawać ostudzony budyń.
Masa bananowa:
Banany zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
włożyć do rondelka, dodać resztę składników i smażyć przez około 15-20
min dość często mieszając. Gotowa masa powinna mieć konsystencję gęstego karmelu.
Bita śmietana:
Śmietanę 30% ubić na sztywno razem z proszkiem od śnieżki.
Polewa czekoladowa:
Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku z grubym dnem i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż polewa zgęstnieje.
Herbatniki:
Trzeba je odpowiednio przyciąć do okrągłych kształtów tortownicy. Najlepiej zrobić to za pomocą małego nożyka o gładkim ostrzu.
Torcik przekładamy w następujący sposób: biszkopt - masa budyniowa - herbatniki - masa bananowa (ciepła) - herbatniki - bita śmietana - polewa czekoladowa.
Torcik jest najsmaczniejszy następnego dnia, kiedy wszystkie warstwy torciku "się przegryzą".
Smacznego :-)
Jaki apetyczny !!!
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam :-)
OdpowiedzUsuńA ktoś może coś napisać czy aby napewno wychodzi?? wiem to glupie pytanie,ale szukając nowych inspiracji przyznam się szczerze że przeważnie patrze najpierw na komentarze
OdpowiedzUsuń