A dzisiaj podstawa niemal każdego wypieku - BISZKOPT. Niby taki prosty a jednak trudny, bo nie zawsze się udaje. To opada, to za suchy, to w ogóle nie urośnie... Ale nie chwaląc się mam w posiadaniu przepis, który jest idealny! Ciasto rośnie jak na drożdżach, jest wilgotne, delikatne i naprawdę przyjemne w smaku.
Dodatkowo umieszczę kilka wskazówek na temat wariacji smakowych biszkoptu :-)
Składniki na tradycyjną brytfankę:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki maki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 jaj
- 2 - 3 łyżki oliwy z pestek winogron (można użyć oleju słonecznikowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal ubijać. Gdy masa będzie już sztywna i lśniąca dodawać po kolei żółtka i oliwę, za każdym razem dokładnie miksując.
A teraz najważniejsze: mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę ale już przy pomocy łyżki.Można użyć miksera, ale ważne jest aby miksować na najmniejszych obrotach, w przeciwnym razie masa opadnie.
Dno formy smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy nie smarujemy! Teraz masę biszkoptową delikatnie wlewamy do formy.
Pieczemy w 180 st.C około 30 min. - do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić ciasto do ostygnięcia w "uchylonym piekarniku". Boki biszkoptu okroić nożem dopiero po wystudzeniu ciasta.
Moja uwaga: jeśli chcemy uzyskać oryginalny smak biszkoptu wystarczy, że dodamy do niego cukier waniliowy, aromat śmietankowy/rumowy/migdałowy bądź inny ulubiony.
Dodatkowo można zaszaleć z oliwą, zastępując oliwę z pestek winogron (która jest neutralna w smaku) olejem arachidowym, migdałowym bądź z orzechów laskowych. Niezwykle ciekawy smak powstaje przy dodaniu oliwy sezamowej i tę polecam przede wszystkim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz