Naprawdę bardzo szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka. Delikatne i kruchuteńkie - można się nimi zajadać bez końca - w smaku przypominają ciasto francuskie. Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ. Ja swój oczywiście nieco zmodyfikowałam wzbogacając ciasteczka o cukier puder oraz mleczną i białą czekoladę.
Składniki na około 60 szt. ciasteczek:
- 300 g mąki pszennej
- 250 g masła śmietankowego, schłodzonego
- 5 łyżek gęstej śmietany 18%
- 1 żółtko
- 4 czubate łyżki cukru pudru
Polewa z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
Polewa z mlecznej czekolady:
- 100 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
g
Przygotowanie:
Ciasteczka
Masło posiekać nożem i szybko zagnieść razem z mąką, śmietaną, żółtkiem i cukrem pudrem.
Masło posiekać nożem i szybko zagnieść razem z mąką, śmietaną, żółtkiem i cukrem pudrem.
Ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm grubości (nie powinno być zbyt cienkie), lekko podsypując mąką. Wykrajać ciasteczka.
Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 17-20 minut w 175 st.C do lekkiego zrumienienia.
Po upieczeniu ciasteczka studzimy na kratce.
Polewy:
Białą czekoladę połamać w kosteczkę i umieścić w rondelku wraz z 3 łyżkami kremówki.
Całość podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia się składników.
Tak samo przygotowujemy polewę z mlecznej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz