czwartek, 24 marca 2016

Bardzo szybkie ciasteczka śmietankowe - a'la francuskie



Naprawdę bardzo szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka. Delikatne i kruchuteńkie - można się nimi zajadać bez końca - w smaku przypominają ciasto francuskie. Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ. Ja swój oczywiście nieco zmodyfikowałam wzbogacając ciasteczka o cukier puder oraz mleczną i białą czekoladę.


Składniki na około 60 szt. ciasteczek:
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g masła śmietankowego, schłodzonego
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
Polewa z białej czekolady:
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
Polewa z mlecznej czekolady:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • g
Przygotowanie:
 
Ciasteczka
Masło posiekać nożem i szybko zagnieść razem z mąką, śmietaną, żółtkiem i cukrem pudrem.
Ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm grubości (nie powinno być zbyt cienkie), lekko podsypując mąką. Wykrajać ciasteczka.
Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 17-20 minut w 175 st.C do lekkiego zrumienienia.
Po upieczeniu ciasteczka studzimy na kratce.

Polewy:
Białą czekoladę połamać w kosteczkę i umieścić w rondelku wraz z 3 łyżkami kremówki.
Całość podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia się składników.

Tak samo przygotowujemy polewę z mlecznej czekolady.

Ciepłą polewą ozdabiamy ciasteczka. U mnie zygzaki - tak najszybciej ;)


Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz