Niezwykle aromatyczne ciasteczka na bazie masła orzechowego i kawałeczków solonych orzeszków. Ale ale... jest i również mąka pełnoziarnista oraz płatki owsiane. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a pieczenie zajmuje dosłownie moment. Ciasteczka pachną przecudnie orzechowo - nie tylko podczas pieczenia, ale też długo po.. w zasadzie do ostatniego okruszka! Jednak jest to typ ciasteczek, które muszą dojrzewać 1-2 tygodnie w szczelnie zamkniętym słoiku. Ale ... uwierzcie mi naprawdę warto tyle poczekać :)
Składniki na 2 blaszki ciasteczek:
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 300 g masła orzechowego
- 50 g miękkiego masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1/3 szklanki drobno posiekanych solonych orzeszków
Masło orzechowe utrzeć mikserem z masłem oraz cukrem na gładką masę.
Dodawać jajka,
kolejno ucierając, a następnie olejek waniliowy.
Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi i sodą oczyszczoną. Dodać do masy maślanej i zmiksować. Na końcu wmieszać posiekane orzeszki.
Z powstałej masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, wykładać na blaszkę (wyłożoną pergaminem), lekko spłaszczając.
Piec w temperaturze 180ºC przez 10 - 13 minut, do lekkiego zbrązowienia.
Wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz