piątek, 27 grudnia 2013

Sernik z orzechami laskowymi i kremem kinder bueno



Tak rozkosznie kremowego serniczka jeszcze nie jadłam! Po prostu cudo, cudo, cudo! Serniczek jest naprawdę niezwykle aksamitny, bardzo delikatny, pysznie waniliowy i dosłownie rozpływający się w ustach. Masę wzbogaciłam całymi orzechami laskowymi, a wierzch udekorowałam kremem kinder bueno ale z całą pewnością sernik bez tych dodatków byłby równie przepyszny!

Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu "wiaderkowego"
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
Dodatkowo:
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • herbatniki typu petit
  • masło do posmarowania blachy
  • krem kinder bueno z tego przepisu


Przygotowanie: 
Prostokątną blachę o tradycyjnych wymiarach grubo wysmarować masłem i wyłożyć herbatnikami.
Orzechy laskowe przełożyć do miski i zalać wrzątkiem, zostawić na czas przygotowywania masy serowej.

 Masa serowa:
Twaróg dokładnie zmiksować z cukrem. Dodać kremówkę, łyżkę budyniu i ziarenka wanilii, zmiksować. Na koniec dodać całe jaja i miksować na najniższych obrotach - tutaj nie miksujemy zbyt długo - jedynie do połączenia się składników.
Gotową masę serową wylewamy na blaszkę wyłożoną herbatnikami.

Teraz orzechy laskowe odsączamy z wody, dodatkowo osuszając je na papierowym ręczniku. Następnie delikatnie obtaczamy je w budyniu waniliowym i wykładamy na masę serową, delikatnie wciskając orzechy w masę.

Serniczek pieczemy w 170 st.C przez około 60 minut (bez termoobiegu).

Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch ostudzonego sernika smarujemy kremem kinder bueno.


Smacznego !! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz