Tak rozkosznie kremowego serniczka jeszcze nie jadłam! Po prostu cudo, cudo, cudo! Serniczek jest naprawdę niezwykle aksamitny, bardzo delikatny, pysznie waniliowy i dosłownie rozpływający się w ustach. Masę wzbogaciłam całymi orzechami laskowymi, a wierzch udekorowałam kremem kinder bueno ale z całą pewnością sernik bez tych dodatków byłby równie przepyszny!
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu "wiaderkowego"
- 1 szklanka śmietany kremówki 36%
- 4 jaja
- 1,5 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka budyniu waniliowego
Dodatkowo:
- 1 szklanka orzechów laskowych
- herbatniki typu petit
- masło do posmarowania blachy
- krem kinder bueno z tego przepisu
Przygotowanie:
Prostokątną blachę o tradycyjnych wymiarach grubo wysmarować masłem i wyłożyć herbatnikami.
Orzechy laskowe przełożyć do miski i zalać wrzątkiem, zostawić na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
Twaróg dokładnie zmiksować z cukrem. Dodać kremówkę, łyżkę budyniu i ziarenka wanilii, zmiksować. Na koniec dodać całe jaja i miksować na najniższych obrotach - tutaj nie miksujemy zbyt długo - jedynie do połączenia się składników.
Gotową masę serową wylewamy na blaszkę wyłożoną herbatnikami.
Teraz orzechy laskowe odsączamy z wody, dodatkowo osuszając je na papierowym ręczniku. Następnie delikatnie obtaczamy je w budyniu waniliowym i wykładamy na masę serową, delikatnie wciskając orzechy w masę.
Serniczek pieczemy w 170 st.C przez około 60 minut (bez termoobiegu).
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch ostudzonego sernika smarujemy kremem kinder bueno.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz