środa, 19 czerwca 2013

Masełko truskawkowe



Nareszcie pojawiły się pierwsze truskawki mniam-mniam, więc sezon na truskawkowe przetwory czas rozpocząć! W pierwszej kolejności - wspaniałe, przepyszne i obłędnie pachnące masełko truskawkowe. Dla mnie mega uzależniające! Wyśmienite jako smarowidło do chrupiącej bagietki, niesamowite jako dodatek twarożku, a także do ciast, deserów i oczywiście lodów - tutaj polecam masełko delikatnie podgrzać!


Składniki:
  • 2 szklanki truskawek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 gram masła śmietankowego


Przygotowanie:
Truskawki obrać, umyć i zmiksować w blenderze. Przełożyć do rondelka o grubym dnie, dodać miód, cukier, sok z cytryny i całość gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut do czasu, aż sos zgęstnieje. Następnie dodać pokrojone z kostkę masło i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia masła, cały czas mieszając. Całość odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie miksturę raz jeszcze zmiksować blenderem i mamy już gotowe masełko.  



Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz