sobota, 29 grudnia 2012

Sernik trójczekoladowy







Z okazji Świąt - wspaniały serniczek potrójnie czekoladowy. Cudownie kruchy, ciasteczkowy spód i 3 pyszne warstwy czekoladowo-sernikowe, a każda z nich z innym rodzajem czekolady: białej, mlecznej i gorzkiej. W smaku pysznie kremowy, aksamitny i rozkosznie rozpływający się w ustach - istne, przepięknie pachnące czekoladą cudo sernikowe :)  Serniczek prezentuje się bardzo elegancko i naprawdę robi wrażenie... i tu niespodzianka, bo jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu, a w zasadzie to jeden z prostszych przepisów na sernik.


Składniki na spód:
  • 250 g ciasteczek czekoladowych
  • 100 g masła

Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • kilka kroli olejku waniliowego
  • 5 jaj
  • 100g (1 tabliczka) białej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 12 łyżek śmietany kremówki




Przygotowanie:

Spód:
Masło rozpuścić w rondelku. Ciasteczka drobno pokruszyć wałkiem lub malakserem, połączyć z rozpuszczonym masłem. Prostokątną blaszkę o tradycyjnych wymiarach wysmarować masłem, na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać i na czas przygotowania masy serowej wstawić do lodówki. 

Masa serowa:
Ser dokładnie zmiksować z cukrem i  mąką kukurydzianą. Dodać śmietanę i olejek waniliowy. Na końcu dodawać pojedynczo całe jaja - miksować krótko, tylko do połączenia się składników. 
Masę podzielić na 3 części.

W rondelku w grubym dnem rozpuszczamy białą czekoladę z dodatkiem 4 łyżek kremówki. Następnie łączymy przy pomocy miksera z pierwszą częścią masy serowej i wylewamy na ciasteczkowy spód.

Teraz rozpuszczamy mleczną czekoladę z 4 łyżkami kremówki, łączymy w drugą częścią masy serowej  i ostrożnie wylewamy na masę z białą czekoladą. Ja robiłam to przy pomocy dużej drewnianej łyżki.  

Tak samo postępujemy z czekoladą gorzką, którą rozpuszczamy w rondelku z kremówką, łączymy z trzecią częścią masy sernikowej i wylewamy na na masę z mlecznej czekolady.

Sernik pieczemy przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C a następnie przez około 1 godz. w 160 st.C. Masa serowa powinna być ścięta wzdłuż brzegów ciasta i lekko wilgotna w środku.

Sernik po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia w uchylonym piekarniku, a następnie najlepiej na całą noc w lodówce.  

Ja wierzch dodatkowo ozdobiłam 3 cukierkami (Trufla biała) startymi na tarce o grubych oczkach.




SMACZNEGO! :)


1 komentarz: