Rewelacyjne ciasto o smaku karmelowo - śmietankowym z nutką czekolady. Jest słodziutkie, smaczne, bardzo proste i szybciutkie w przygotowaniu - ciasto z serii bez pieczenia. Jedyna trudność to ugotowanie budyniu, no i ewentualnie ubicie kremówki :)
A ciasto robiłam z okazji parapetówki mojej kuzynki Basi - mówili, że smakowało :)
Ja z czystym sumieniem polecam to ciasto każdemu i na każdą okazje!
Składniki:
- 300 g herbatników typu petit
- 100 g krakersów
- 1 puszka gotowej masy krówkowej
- 1 duży budyń śmietankowy (na 1 litr mleka)
- 3 szklanki mleka
- 3/4 kostki masła
- 400 ml śmietany kremówki
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka masła
- 6 łyżek cukru
Przygotowanie:
Masa budyniowa:
Budyń ugotować w 3 szklankach mleka z 4 łyżkami cukru. Ostudzić.
Masło ubić na puszysto a następnie partiami dodawać ostudzony budyń i dokładnie zmiksować.
Masa karmelowa (krówkowa):
Gotowa masę krówkową miksować mikserem około 1 minuty do uzyskana gładkiej konsystencji.
Masa śmietankowa:
Kremówkę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru.
Wiórki czekoladowe:
1/2 czekolady zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Polewa czekoladowa:
Drugą część czekolady rozpuścić w rondelku z łyżka masła i dwoma łyżkami wody.
Przełożenie:
Dno prostokątnej brytfanki wyłożyć warstwą herbatników.
Na herbatniki wyłożyć masę maślano - budyniową.
Masę przykryć warstwą krakersów.
Na krakersy wyłożyć masę korówkową a następnie przykryć warstwą herbatników.
Teraz warstwa śmietanowa, która przykrywamy herbatnimi.
Herbatniki polewamy polewą czekoladową tworząc esy - floresy i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Smacznego!
Zostało coś jeszcze? Uwielbiam 3 BIT, a u Ciebie wygląda bardzo kusząco!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
ten karmelowy smak.. kuszący.
OdpowiedzUsuńNo i nie zostało :-) Tak samo uwielbiam 3 BITa a najfajniejsze jest to, że w tym cieście można kombinować z dodatkami :) Jakiś czas temu piekłam 3 Bita i warstwę krakersową zastąpiłam ciastem miodowym a wierzch posypałam orzeszkami. Też cudo!:)
OdpowiedzUsuń