Ekskluzywna wersja kuleczek owsianych. Te są w dodatkiem płatków migdałowych, odrobiny kokosu i uwaga - olejku o smaku sernika (nowość Gellwe). Dodatkowo oblałam je polewą z białej czekolady. Wszystko to sprawia, że smakują przepysznie słodko i prezentują się istnie świątecznie :)
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek mleka
- 5 łyżek cukru
- 50 g mlecznej czekolady
- kilka kropli olejku o smaku sernika (Gellwe)
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1,5 szkl. płatków owsianych
- 3 łyżki płatków migdałowych (drobno posiekać lub pokruszyć)
- 1 łyżka wiórek kokosowych
Dodatkowo:
- 1 biała czekolada
Przygotowanie:
3 łyżki masła roztopić na patelni. Wsypać płatki owsiane i cały czas mieszając uprażyć je na złoty kolor. Pod koniec prażenia wsypać płatki migdałowe i delikatnie je przyrumienić. Całość odstawić do ostygnięcia.
W rondelku zagotować mleko z cukrem, dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z ognia. Dodać olejek oraz mleko w proszku - dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać płatki owsiane oraz migdałowe i całość raz jeszcze dokładnie wymieszać. Powinna powstać gęsta, klejąca masa.
Masę delikatnie przestudzić, a następnie rękoma ulepić kuleczki - wielkości orzecha włoskiego.
Białą czekoladę rozpuścić w kapieli wodnej. Przy pomocy widelca obtaczać w niej kuleczki.
Kuleczki wykładać na talerz i wstawić do lodówki do całkowitego ostudzenia.
Smacznego :-)
uwielbiane małe słodkości.
OdpowiedzUsuń