niedziela, 19 grudnia 2010

Trufle migdałowo - owsiane


Ekskluzywna wersja kuleczek owsianych. Te są w dodatkiem płatków migdałowych, odrobiny kokosu i uwaga - olejku o smaku sernika (nowość Gellwe). Dodatkowo oblałam je polewą z białej czekolady. Wszystko to sprawia, że smakują przepysznie słodko i prezentują się istnie świątecznie :) 




Składniki:
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g mlecznej czekolady
  • kilka kropli olejku o smaku sernika (Gellwe)
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1,5 szkl. płatków owsianych
  • 3 łyżki płatków migdałowych (drobno posiekać lub pokruszyć)
  • 1 łyżka wiórek kokosowych

Dodatkowo:
  • 1 biała czekolada




Przygotowanie:
3 łyżki masła roztopić na patelni. Wsypać płatki owsiane i cały czas mieszając uprażyć je na złoty kolor. Pod koniec prażenia wsypać płatki migdałowe i delikatnie je przyrumienić. Całość odstawić do ostygnięcia.
W rondelku zagotować mleko z cukrem, dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z ognia. Dodać olejek oraz mleko w proszku - dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać płatki owsiane oraz migdałowe i całość raz jeszcze dokładnie wymieszać. Powinna powstać gęsta, klejąca masa. 
Masę delikatnie przestudzić, a następnie rękoma ulepić kuleczki - wielkości orzecha włoskiego.

Białą czekoladę rozpuścić w kapieli wodnej. Przy pomocy widelca obtaczać w niej kuleczki.
Kuleczki wykładać na talerz i wstawić do lodówki do całkowitego ostudzenia.

Smacznego :-)


1 komentarz: