piątek, 4 czerwca 2010

Sernik na zimno z bezami i płatkami migdałowymi


Miałam ochotę na niebanalny sernik na zimno i... zainspirowały mnie bezy. Połączenie delikatnego serka waniliowego z kruchością bezy wyszło wprost genialnie. Serniczek jest pyszny, kremowy i z chrupiącą niespodzianką w środku.




Składniki na spód:
  • herbatniki (3 opakowania po 50 g)
  • bezy (najlepiej koktajlowe 150 - 200 g)

Składniki na masę serową:
  • 1 kg serka homogenizowanego
  • 6 jaj
  • 100 g masła śmietankowego niesolonego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 opakowanie żelatyny w proszku (na 2,5 litra wody)
  • 1 szklanka mleka

Składniki na wierzch ciasta:
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g płatków migdałowych



Przygotowanie:
Spód blaszki wykładamy herbatnikami, na nie wykładamy bezy (koniecznie w całości - nie kruszymy, ponieważ pod wpływem masy serowej pokruszone bezy rozpuszczają się).

Masa serowa: 
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysto, wciąż miksując dodajemy masło, olejek waniliowy i porcjami twaróg. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli - odstawiamy. W rondelku zagotować szklankę mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę i łączymy z masą serową energicznie miksując. Teraz szybciutko dodajemy ubite białka i masę jeszcze raz dokładnie mieszamy (koniecznie robimy to już łyżką aby białka nie opadły). Powstałą masę serową natychmiast wylewamy na bezy, wstawiamy do lodówki i chłodzimy całą noc.

Kiedy masa stężeje zabieramy się za wierzch serniczka. Kremówkę ze śnieżką ubijamy na sztywno. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, jeszcze ciepłą łączymy z ubitą kremówką i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy połowę płatków migdałowych, wszystko delikatnie mieszamy łyżką i wykładamy na serniczek. Wierzch posypujemy resztą płatków migdałowych i można już jeść :) SMACZNEGO!!


1 komentarz: