niedziela, 27 czerwca 2010

Masło bananowe z krówkami


Banan lubi toffi - to jest pewne! A ja oszalałam ostatnio na punkcie przetworów bananowych i wszystkiego co toffi, karmelowe czy kajmakowe więc... stworzyłam moją wersje masełka bananowego z dodatkiem krówek. Brzmi ekstremalnie słodko i takie też jest moje masełko bananowo-krówkowe ale zapewniam, że smakuje niesamowicie przepysznie! Jest dość gęste, karmelowe ale przy tym aksamitne i naprawdę krówkowe w smaku. Polecałabym je raczej jako dodatek do lodów, ciast i muffinek, gdyż bezpośrednie wyjadanie ze słoiczka grozi przesłodzeniem, no chyba że ktoś jest zwolennikiem megasłodkości - a ja jestem :-) Bo dla mnie słodkie musi być totalnie słodki!!




Składniki:
  • 4 duże banany
  • 1/4 kostki masła
  • 2 czubate łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 krówki

Przygotowanie:
Banany zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić na patelni, dodać banany, cukier i sok z cytryny. Wszystko smażyć na średnim ogniu cały czas mieszając. Po około 5 minutach dodać pokrojone krówki i dalej smażyć (nie zapominając o mieszaniu), aż masa zgęstnieje - około 15 min. Im dłużej smażymy, tym masełko staje się bardziej karmelowe. Gotowe masełko przekładamy do słoiczka lub salaterki i zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!!


2 komentarze:

  1. Witam :)

    Bardzo spodobał mi się Twój pomysł na połączenie bananów i krówek. NIe wygląda pięknie, ale czegóż się spodziewać po bananach :) Liczy się smak!

    POzdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie. Smak masełka wynagradza jego niezbyt apetyczny wygląd :)

    OdpowiedzUsuń