niedziela, 30 października 2011

Japonka





Japonka to japońska wersja jabłecznika :) Przepis jest naprawdę oryginalny, a ciasto niesamowicie pyszne. Takiego jabłecznika to ja w życiu nie jadłam!  Połączenie musu jabłkowego z wiórkami kokosowymi, pokrytego warstwą galaretki serowej i jabłkowo - brzoskwiniowej. Ciasto prezentuje się niezwykle elegancko, w smaku jest cudownie kremowe, a sam przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Polecam, bo warto :)




Składniki na spód:
  • 800 ml gotowego musu jabłkowego - 2 słoiczki
  • 6 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na warstwę serową:
  • 50 dag zmielonego twarogu
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 5 łyżek cukru pudru

Składniki na galaretkę jabłkową:
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 400 ml musu jabłkowego



Przygotowanie:

Spód jabłkowo - kokosowy:
Żółtka i cukier dokładnie ucieramy z masłem. Dodajemy mus jabłkowy i miksujemy. Teraz wsypujemy wiórki kokosowe, kaszę manną oraz proszek do pieczenia i całość bardzo dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą jabłkowo - kokosową przy pomocy szpatułki. 
Ciasto wylewamy na blaszkę o tradycyjnych wymiarach i pieczemy w temp. 180 st.C przez około 70 min. 
Odstawiamy do ostygnięcia.

Warstwa serowa:
Twaróg zmielić i połączyć z cukrem pudrem. 
Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, lekko studzimy i mieszamy z twarogiem. Kiedy masa serowa zacznie tężeć, wykładamy na przestudzone ciasto.

Galaretka jabłkowa:
1 galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i łączymy z 400 ml musu jabłkowego. Kiedy mus nieco stężeje - wykładamy na masę serową.
Ciasto chłodzimy w lodówce - najlepiej całą noc.

Rewelacyjnie smakuje polane śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem.




Smacznego!



sobota, 8 października 2011

Kremówka na ekspresowym cieście francuskim z kremem ajerkoniakowym


"Aaa... więc ogry mają warstwy. Wiesz... nie wszyscy lubią cebulę. Tort! Wszyscy lubią tort.
I co z tego? Nie obchodzą mnie wszyscy. Ogry nie są jak tort!
Wiesz co jeszcze wszyscy lubią? Kremówki. Znasz kogoś, kto jak mu powiesz "ej chodźmy na kremówki" to mówi "nie stary, nie lubię kremówek". Kremówki są pycha!!
Kremówki są jednakoż jedno z najlepszych ciastek - ja to wiem! Masz chustkę? Na samą myśl o kremówkach  się  ślinię..."

Nie ma co, kremówki to naprawdę najpyszniejsze ciasto!! Dodam tylko, że moja wersja jest przewspaniała, a w dodatku cudnie ekspresowa. Sama jestem pod wrażeniem genialnego przepisu na ciasto francuskie, które robi się dosłownie w 5 minut. A krem ajerkoniakowy mmm... no cóż... sama rozkosz!!




Składniki na ciasto francuskie:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki śmietany 18%

Składniki na krem ajerkoniakowy:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 200 ml ajerkoniaku

Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania




Przygotowanie:

Ciasto francuskie:
Ciasto I: szklankę mąki i pół kostki masła, zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika.
Ciasto II:  szklankę mąki, żółtko i 3 łyżki śmietany, zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i niezbyt twarde. Podzielić na dwie części.
Teraz połowę ciasta II rozwałkować na cienki placek. Pokruszyć na nie połowę ciasta I, lekko przygnieść i zwinąć w ciasny rulon, a następnie w ślimaka. Ponownie szybko zagnieść (ważne jest, aby na tym etapie nie zagniatać ciasta zbyt długo - wystarczy dosłownie 5 ruchów ręką) i rozwałkować na cienki placek.
Ciasto umieścić na blaszce, nakłuć widelcem i piec w temperaturze 200 st.C  na złoty kolor  (około 10 minut).
Tak samo upiec drugą część ciasta.

Krem ajerkoniakowy:
Z pół litra mleka odlać 1/2 szklanki, wsypać do niej obie mąki i dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać mleko wymieszane z mąkami i ugotować budyń, ostudzić.
1/2 kostki masła utrzeć mikserem na puszysto i porcjami dodawać zimny budyń, a nastepnie ajerkoniak.
Gotowym kremem przełożyć placki, a wierzch posypać cukrem pudrem.
Ciasto najsmaczniejsze jest następnego dnia.




Smacznego :-)